Ajándékötletek a 3. születésnapra

A harmadik születésnap igazi mérföldkő a kisgyermekek életében. Többnyire túl vagyunk már a szobatisztaságra nevelés időszakán, a kicsi önállóan eszik, öltözik, beszédében megjelennek az összetett mondatok. Egy dolog nem változik csupán: szüntelen érdeklődéssel figyeli a körülötte lévő világot, igyekszik környezetét megismerni, felderíteni. Milyen játékok segíthetik őt ebben, mit válasszunk, ha hasznos és szórakoztató ajándékkal szeretnénk meglepni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
játék
2018. november 12. www.jatekliget.hu

Építsünk, szereljünk! Jöhetnek az apróságok?
Kisebb gyerekeknek a lenyelés veszélye miatt még nem ajánlott, apró alkatrészekből álló játékok biztonságosak lehetnek már 3 éves kortól. Általánosságban igaz, hogy ebben az életkorban a gyerekek már nem a szájukkal, kóstolással fedezik fel a világot, hanem a kezükkel, tapintás útján – magyarázza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. Azokban a családokban azonban, ahol kisebb testvér is van, a balesetveszély miatt mindenképp javasolni szoktuk, hogy kerüljék az apróbb darabokból álló (3+) játékok vásárlását. E téren szerencsére nagy a választék, sok olyan 2 év felettieknek (2+ jelölésű) játék van, ami izgalmas és érdekes játéklehetőséget biztosít egy 3 éves gyermek számára is.

Mesekönyvek: sose unjuk meg
Ha visszaemlékszünk a saját gyermekkorunkra, talán nekünk is volt olyan kedvenc mesénk ennyi idősen, amit estéről estére szüleinktől kértünk, végül már saját magunk is elmeséltünk a képek alapján fejből. Ebben az életkorban ez természetes, a gyerekek többsége rátalál idővel a saját kedvencére, mi pedig felkészülhetünk rá, hogy nagyon sokszor kérni fogja, hogy olvassuk fel. Ez a fajta kiszámíthatóság, a dolgok biztos kimenetele, az ismétlődés megnyugtató a gyerekek számára. Még ha nekünk felnőttként unalmasnak is tűnhet, a gyerekek ebben az életkorban olyan gyorsasággal fejlődnek, hogy mindig találnak érdekességet, felfedeznek egy új részletet kedvenc meséjükben.

Számok és betűk
Ebben az életkorban már szívesen játszanak szerepjátékokat, és egyre érdeklődőbbek a betűk és a számok világa iránt is. Persze nem komoly számolási vagy írás-olvasási feladványok megoldására kell gondolni, de egy játék pénztárgéppel például szívesen leutánozzák a bevásárlás mozzanatait. Érdeklődnek az árcédulákon látható számok iránt, ezeket is örömmel „gyakorolják” a pénztárgépen. Egyre többször hallhatjuk a „mi van oda írva?” „ez milyen betű?” kérdéseket is, így érdekes játék lehet számukra egy mágneses betűkészlet, amit játék táblára, vagy a hűtőszekrényre is tehetünk.

Zene és tánc
Óvodáskorban a dalos táncos játékok támogatják a mozgásfejlődést – a mozgás rendezettebbé válik, fejlődik az egyensúlyérzék és ritmusérzék. A ritmus – és dallamhangszerek megszólaltatásával erősödik a szem-kéz koordináció, de a zenei foglalkozások során a hallott információk feldolgozása, a vizuális memória és a figyelem is fejlődik. A mondókák megtanulása szókincset, emlékezetet fejleszt, a körjátékokban való részvétel pedig a szociális érettséget is elősegíti. A korosztálynak szóló zenék hallgatása mellett ebben a korban élvezettel próbálnak ki a kezükbe illő hangszereket is, ami lehet: dob, szájharmonika, xilofon, csörgő karika vagy gyermek szintetizátor.

Csak kreatívan!
Mivel ebben az életkorban a gyerekek még nehezen fejezik ki az érzéseiket szavakban, ezért nagyon fontos, hogy kreatív elfoglaltságok során erre lehetőségük legyen. Egy gyermekrajz sok mindent elárul, ezért például a „Mi volt ma az oviban?” kérdés helyett egyszerűbb, ha leültetjük és ceruzát, ecsetet, zsírkrétát vagy filctollat adunk a kezébe. Előbb-utóbb biztosan felbukkan a rajzában az adott naphoz köthető fontos esemény, személy vagy egy részlet, ebből kiindulva pedig mi is megtudhatjuk például azt is, hogyan érzi magát az óvodában. Persze a kikapcsolódás, alkotás öröméért önmagában is szívesen töltik kézműveskedéssel az idejüket ebben az időszakban a gyerekek. A rajzoláshoz, festéshez szükséges eszközök mellett gyurmázáshoz való kellékekkel is meglephetjük őket, ha sokoldalúan használható, praktikus ajándékot szeretnénk.

Forrás: www.jatekliget.hu