Ajándékötletek a 3. születésnapra

A harmadik születésnap igazi mérföldkő a kisgyermekek életében. Többnyire túl vagyunk már a szobatisztaságra nevelés időszakán, a kicsi önállóan eszik, öltözik, beszédében megjelennek az összetett mondatok. Egy dolog nem változik csupán: szüntelen érdeklődéssel figyeli a körülötte lévő világot, igyekszik környezetét megismerni, felderíteni. Milyen játékok segíthetik őt ebben, mit válasszunk, ha hasznos és szórakoztató ajándékkal szeretnénk meglepni?

játék
2018. november 12. www.jatekliget.hu

Építsünk, szereljünk! Jöhetnek az apróságok?
Kisebb gyerekeknek a lenyelés veszélye miatt még nem ajánlott, apró alkatrészekből álló játékok biztonságosak lehetnek már 3 éves kortól. Általánosságban igaz, hogy ebben az életkorban a gyerekek már nem a szájukkal, kóstolással fedezik fel a világot, hanem a kezükkel, tapintás útján – magyarázza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. Azokban a családokban azonban, ahol kisebb testvér is van, a balesetveszély miatt mindenképp javasolni szoktuk, hogy kerüljék az apróbb darabokból álló (3+) játékok vásárlását. E téren szerencsére nagy a választék, sok olyan 2 év felettieknek (2+ jelölésű) játék van, ami izgalmas és érdekes játéklehetőséget biztosít egy 3 éves gyermek számára is.

Mesekönyvek: sose unjuk meg
Ha visszaemlékszünk a saját gyermekkorunkra, talán nekünk is volt olyan kedvenc mesénk ennyi idősen, amit estéről estére szüleinktől kértünk, végül már saját magunk is elmeséltünk a képek alapján fejből. Ebben az életkorban ez természetes, a gyerekek többsége rátalál idővel a saját kedvencére, mi pedig felkészülhetünk rá, hogy nagyon sokszor kérni fogja, hogy olvassuk fel. Ez a fajta kiszámíthatóság, a dolgok biztos kimenetele, az ismétlődés megnyugtató a gyerekek számára. Még ha nekünk felnőttként unalmasnak is tűnhet, a gyerekek ebben az életkorban olyan gyorsasággal fejlődnek, hogy mindig találnak érdekességet, felfedeznek egy új részletet kedvenc meséjükben.

Számok és betűk
Ebben az életkorban már szívesen játszanak szerepjátékokat, és egyre érdeklődőbbek a betűk és a számok világa iránt is. Persze nem komoly számolási vagy írás-olvasási feladványok megoldására kell gondolni, de egy játék pénztárgéppel például szívesen leutánozzák a bevásárlás mozzanatait. Érdeklődnek az árcédulákon látható számok iránt, ezeket is örömmel „gyakorolják” a pénztárgépen. Egyre többször hallhatjuk a „mi van oda írva?” „ez milyen betű?” kérdéseket is, így érdekes játék lehet számukra egy mágneses betűkészlet, amit játék táblára, vagy a hűtőszekrényre is tehetünk.

Zene és tánc
Óvodáskorban a dalos táncos játékok támogatják a mozgásfejlődést – a mozgás rendezettebbé válik, fejlődik az egyensúlyérzék és ritmusérzék. A ritmus – és dallamhangszerek megszólaltatásával erősödik a szem-kéz koordináció, de a zenei foglalkozások során a hallott információk feldolgozása, a vizuális memória és a figyelem is fejlődik. A mondókák megtanulása szókincset, emlékezetet fejleszt, a körjátékokban való részvétel pedig a szociális érettséget is elősegíti. A korosztálynak szóló zenék hallgatása mellett ebben a korban élvezettel próbálnak ki a kezükbe illő hangszereket is, ami lehet: dob, szájharmonika, xilofon, csörgő karika vagy gyermek szintetizátor.

Csak kreatívan!
Mivel ebben az életkorban a gyerekek még nehezen fejezik ki az érzéseiket szavakban, ezért nagyon fontos, hogy kreatív elfoglaltságok során erre lehetőségük legyen. Egy gyermekrajz sok mindent elárul, ezért például a „Mi volt ma az oviban?” kérdés helyett egyszerűbb, ha leültetjük és ceruzát, ecsetet, zsírkrétát vagy filctollat adunk a kezébe. Előbb-utóbb biztosan felbukkan a rajzában az adott naphoz köthető fontos esemény, személy vagy egy részlet, ebből kiindulva pedig mi is megtudhatjuk például azt is, hogyan érzi magát az óvodában. Persze a kikapcsolódás, alkotás öröméért önmagában is szívesen töltik kézműveskedéssel az idejüket ebben az időszakban a gyerekek. A rajzoláshoz, festéshez szükséges eszközök mellett gyurmázáshoz való kellékekkel is meglephetjük őket, ha sokoldalúan használható, praktikus ajándékot szeretnénk.

Forrás: www.jatekliget.hu