Alattomos kór leselkedik kutyánkra, macskánkra

A kutya- és macskatulajdonosok több mint fele nincs tisztában azzal, hogy a kisállatok is szenvedhetnek cukorbetegségben, pedig a súlyos rendellenesség egyre gyakrabban alakul ki háziállatoknál is: minden századik kutyát érint a diabétesz, macskáknál pedig a tíz leggyakoribb megbetegedés közé tartozik. A cukorbetegség az orvostudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, de a tünetek felismerése és az előírt kezelés betartása mellett az érintett házikedvencek is teljes életet élhetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2018. január 01. origo.hu

Az úgynevezett diabetes mellitus, azaz cukorbetegség endokrin rendellenesség, melyet az inzulin nevű hormon nem megfelelő termelődése vagy felhasználása okoz. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és a glükóz felhasználását segíti elő – ezzel szabályozva a vércukorszintet. Diabétesz akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigyben található szigetsejtek nem termelnek elegendő inzulint, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani azt, így a vér glükózszintje tartósan megnövekszik.

Az ivartalanítás életet menthet

A kutyák között meglepően gyakori a cukorbetegség: minden századik kutya diabéteszes, és ez a szám folyamatosan nő. A diabétesz kialakulásának hátterében számos ok állhat: az elhízás, az immunrendszeri zavarok, a hormonális rendellenességek, valamint a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganata mind gyakori kiváltó oknak számítanak, de a környezeti hatások is szerepet játszhatnak az állat megbetegedésében.

A cikk itt folytatódik!