Alattomos kór leselkedik kutyánkra, macskánkra

A kutya- és macskatulajdonosok több mint fele nincs tisztában azzal, hogy a kisállatok is szenvedhetnek cukorbetegségben, pedig a súlyos rendellenesség egyre gyakrabban alakul ki háziállatoknál is: minden századik kutyát érint a diabétesz, macskáknál pedig a tíz leggyakoribb megbetegedés közé tartozik. A cukorbetegség az orvostudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, de a tünetek felismerése és az előírt kezelés betartása mellett az érintett házikedvencek is teljes életet élhetnek.

színek
2018. január 01. origo.hu

Az úgynevezett diabetes mellitus, azaz cukorbetegség endokrin rendellenesség, melyet az inzulin nevű hormon nem megfelelő termelődése vagy felhasználása okoz. Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és a glükóz felhasználását segíti elő – ezzel szabályozva a vércukorszintet. Diabétesz akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigyben található szigetsejtek nem termelnek elegendő inzulint, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani azt, így a vér glükózszintje tartósan megnövekszik.

Az ivartalanítás életet menthet

A kutyák között meglepően gyakori a cukorbetegség: minden századik kutya diabéteszes, és ez a szám folyamatosan nő. A diabétesz kialakulásának hátterében számos ok állhat: az elhízás, az immunrendszeri zavarok, a hormonális rendellenességek, valamint a hasnyálmirigy gyulladása vagy daganata mind gyakori kiváltó oknak számítanak, de a környezeti hatások is szerepet játszhatnak az állat megbetegedésében.

A cikk itt folytatódik!