Áldás vagy átok? Családegyesítés az internet segítségével

Sokan lelnek családjuk elveszett tagjaira vagy adoptáló szülőkre a közösségi média vagy az internet segítségével, de ezek a tapasztalatok legalább annyira lehetnek szívmelengetőek, mint felkavaróak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 10. czefernek.lena

Sokan lelnek családjuk elveszett tagjaira vagy adoptáló szülőkre a közösségi média vagy az internet segítségével, de ezek a tapasztalatok legalább annyira lehetnek szívmelengetőek, mint felkavaróak.


A világháló megjelenése előtt egyesek sokszor éveken, évtizedeken keresztül keresték eltűnt családtagjaikat, másoknak pedig hosszú utazásokra kellett vállalkozniuk, hogy egy távoli országból adoptálhassanak gyermeket – mindkettő rengeteg akadályt gördített a család boldog egyesülése elé.

A szülők gyakran abban a reményben kezdtek neki a keresésnek, hogy az út végén hazavihetik a gyermeküket, ám ezt sokszor az évekig elhúzódó papírmunka akadályozta meg. Ennek a nehézkes folyamatnak még mindig vannak maradványai, ám az internet segítségével egyvalami meggyorsult: rátalálni egymásra az örökbefogadó szülő és az adoptálni kívánt gyermek online találkozásával. Az adatok digitális tárolása a papírmunkát is megkönnyíti, sőt, az elveszett családtagok keresésénél is nagyon jó szolgálatot tehet.

Az örökbefogadás rejtélye

Annak ellenére, hogy a világon több millió gyermek vár szerető szülőkre, az örökbefogadás óriási erőfeszítést, anyagi ráfordítást valamint előkészületet igényel a leendő szülők részéről. Hozzá kell tenni, nem ok nélkül, egy gyermek elhelyezését ugyanis nem lehet könnyedén venni. Ugyanakkor a folyamat sokszor a bürokrácia útvesztőjében akad meg, nem pedig az igazán fontos dolgok ellenőrzése közben.

Az olyan fejlesztések, mint például a National Network Parent Match (Nemzetközi Szülőkereső Hálózat) megváltoztathatja az örökbefogadás “arcát”, mivel a keresés és a papírmunka is kevésbé fájdalmas és hosszadalmas általa. Ez a hálózat különböző amerikai örökbefogadó központpokkal működik együtt, és számtalan pár esetében könnyítették már meg az adoptálást. Persze, mint mindennek, ennek is van egy másik oldala: ahogy az örökbefogadó szülő könnyen megtalálhatja a gyermeket az internet segítségével, ugyanúgy a születési család is, és ez nem mindig fájdalommentes dolog.

Pozitív példák

Persze van, amikor a család újraegyesítése extrém nagy öröm, különösen évek óta keresett családtagok esetében. Hogy egy nemrég történt esetet említsünk, egy hajléktalan veterán férfi úgy találta meg sosem látott gyermekét, hogy a fiú látott egy vele készült interjút az interneten.

Az amerikai spermadonorcég, a Donor Sibling Registry online adatbázisának segítségével most már a mesterséges megtermékenyítésből származó gyermekek is megtalálhatják féltestvéreiket, életre szóló barátságokat kötve egymással. Válás, családi problémák vagy tragédiák miatt távol nevelkedett testvérek is könnyedén rábukkanhatnak egymásra a közösségi hálózat segítségével.

Először a szeretet…

És hogy mást ne mondjunk, ma már a család kialakulása előtt is fontos szerepet játszik az internet, hiszen sok pár e-maileken, chatbeszélgetéseken keresztül erősödő kapcsolata fordul végül szerelembe. Noha nem létezik olyan gomb a Facebook-on (még), hogy “gyereket akarok”, mégis számos kapcsolat bimbózása során szűrünk ezen szempontok alapján is.

Vannak olyan társkereső oldalak, ahol ez is kategóriaként szerepel a párválasztás során: dohányzik/nem dohányzik, akar gyereket/még nem/nem. Még olyan társkereső oldal is létezik, ahol a gyermekek kereshetnek társat egyedülálló szüleik számára.

És ha nem akarjuk, hogy megtaláljanak?

A számtalan, boldog családegyesítésről szólő történet ellenére vannak szívszorító pillanatok is, például akkor, ha valaki nem véletlenül tűnt el családja/gyermeke/testvérei számára. Számos gyermeket ér például csalódás, amikor végre megtalálja “igazi” szüleit, de nem abban a boldog, meleg fogadtatásban részesül, mint amire számított. Egyesek pedig épp az ellenkezőjét teszik: arra használják a világhálót, hogy megkeressék 18 év alatti gyermeküket, számtalan váratlan csalódást okozva ezzel mindegyik félnek.

Az internetes találkozások nem csupán jót, kellemetlenséget is hozhatnak életünkbe. Olyan esetek is előfodulnak, amikor a donortestvérek megtalálása idéz elő kellemetlen szituációt, mert kiderül hogy több van, mint amennyit reméltünk vagy amennyit mi magunk szerettünk volna. Ilyenkor aztán perelhetjük a donorcéget…

A digitális világ korában minden esetre egyre több előnyt hordoznak magukban az online adatbázisok, s ha jóra használjuk őket, megkönnyíthetik a nyílt örökbefogadás procedúráját.