ÁNTSZ: a területi védőnő nem felelős az agárdi kisfiú haláláért

A területi védőnő nem felelős az Agárdon éhen halt kisfiú haláláért - derült ki a Fejér megyei tiszti főorvos vizsgálatából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. április 26. MTI

A területi védőnő nem felelős az Agárdon éhen halt kisfiú haláláért – derült ki a Fejér megyei tiszti főorvos vizsgálatából.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a védőnői ellátás írásos elutasítása esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek számára a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatósági eljárásban kötelezzék a szülőt vagy a szülőket az ellátás igénybevételére.

A továbbiakban a rendőrségi vizsgálat feladata megállapítani, hogy ki tehető felelőssé a kisgyermek haláláért – olvasható az ÁNTSZ közleményében, amely kitér arra is, hogy a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében – ha szükséges – a védőnő jelzéssel él a gyermekjóléti szolgálatnál, illetve hatósági eljárást kezdeményez.