Ápoljuk számítógépünket!

Lehet, hogy nem gondolunk bele, de a számítógépnek is szüksége van a rendszeres tisztításra. Zúg, akadozik, lassul? Néhány tipp a karbantartáshoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 12. szabo.daniel

Lehet, hogy nem gondolunk bele, de a számítógépnek is szüksége van a rendszeres tisztításra. Zúg, akadozik, lassul? Néhány tipp a karbantartáshoz.


A lakásunkban összegyűlő por elektronikai eszközeink nagy ellensége. Mivel a számítógépek zömében több ventillátor is található, ezért azok különösen szívják magukba a port, ami a hűtés hatásfokának csökkenéséhez, sőt, meghibásodásokhoz is vezet. Az alábbiakban tanácsokat adunk a biztonságos és hatékony takarításhoz.

Nagyon fontos, hogy a művelet előtt áramtalanítsuk a készüléket! Ez azt jelenti, hogy nem elég kikapcsolni, de fizikailag húzzuk is ki a hálózatból! Ezután húzzunk ki minden csatlakozót (nem árt, ha megjegyezzük, hogy mit honnan húztunk ki, ebben a foglalatok és a csatlakozók színezése is segít). Majd távolítsuk el a burkolatot! Ezt a legtöbb gépnél a hátsó oldal szélein lévő oldalburkolatot tartó csavarok eltávolításával tehetjük meg, „gyári” konfigurációknál pedig valamilyen zár nyitásával (ezeket általában ábrákkal is feltűntetik). A tisztításhoz legjobb egy olyan porszívó, amely fordított üzemmódra, vagyis fújásra is alkalmas. Ha ilyen nincs, a számítástechnikai boltokban kapható levegőspray, vagy bármilyen eszköz használható, ami nagyobb légnyomást tud produkálni. Ezek segítségével az alkatrészek közül fújjuk ki a port, különös tekintettel a hűtőkre, amiket a rajtuk lévő ventillátorokról ismerünk meg. Miközben egy ventillátort takarítunk, akasszuk meg azt valamivel, hogy nehogy túlpörögjön! A gépházban találunk egy zárt dobozt, amibe a hátoldalon a tápkábelt kell csatlakoztatni. Ebben is található ventillátor, vagyis belül nagyon el tud szennyeződni. A belsején találunk nyílásokat, amiken fújjunk be, hogy a por kifelé tudjon belőle távozni. Fontos, hogy a takarítás közben ne érintsük a nyomtatott áramköröket és kábeleket, mert azok igen érzékenyek a mechanikai ráhatásokra!

Érdemes a számítógép perifériáit is rendszeresen takarítani! A billentyűzet és a monitor tisztításához egy ablaktisztítóval átitatott puha rongy a legalkalmasabb, amivel minden eszközünk burkolatát is megszabadíthatjuk a szennyeződésektől. Az egér alsó része különösen hajlamos a koszolódásra, amit leginkább az egérmutató ugrálásán észlelhetünk, vagyis ezt gyakran érdemes letisztítani! A nyomtatót és a billentyűzetet a már említett levegőspray segítségével takaríthatjuk leghatékonyabban.

A rendszeres ápolást eszközeink meghálálják, mert a jobb működés mellett az élettartamuk is megnövekszik.