Autójában határozta meg a magzatok nemét – elfogták a kínai vállalkozót

A magzat nemének ultrahangos megállapítására, illetve a tiltott szolgáltatás szervezésére szakosodott kisebb csoporton ütött rajta a rendőrség a közép-kínai Hupej (Hubei) tartomány székhelyén, Vuhan (Wuhan) városban - számolt be az esetről a kínai média szerdán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 11. czefernek.lena

A magzat nemének ultrahangos megállapítására, illetve a tiltott szolgáltatás szervezésére szakosodott kisebb csoporton ütött rajta a rendőrség a közép-kínai Hupej (Hubei) tartomány székhelyén, Vuhan (Wuhan) városban – számolt be az esetről a kínai média szerdán.


Elsőként a 44 éves Hu családnevű nőt vették őrizetbe, aki saját gépkocsijának hátsó ülésén elhelyezett készülékkel végezte a szolgáltatást. Mint kiderült, visszaesőről van szó, mivel harmadik alkalommal bukott le. Legutóbb 2010-ben fogták el ugyancsak emiatt és fél évre le is csukták. Hu néhány évvel korábban – kórházi nővér-gyakornokként – sajátította el a berendezés kezelését.

A hatóságok feljelentés alapján indultak Hu nyomába. Hu férje és négy másik férfi megverte a panaszt tevő nőt, amikor távozott a rendőrségről.

Mint kiderült, az utóbbi időben Vuhan utcáin legkevesebb hárman cirkáltak mozgó szolgáltatóként. A városi, illetve környékből érkező várandós nőknek 500 jüanért (18 ezer forint) kínálták a néhány perc alatt elvégezhető tesztet. Ebből a közvetítő 200-at (7000 forint) kapott. A “vizsgálat” idején a csoport tagjai ügyeltek arra, hogy a hatóságok ne zavarhassák meg a bent ülőket.

A rendőrség egy Peng nevű férfit – az egyik közvetítőt – 100 ezer jüan (3,6 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezte.

Kínában az 1980-as évektől fokozatosan tolódik el a nemek aránya a férfiak irányába. Erre az időre tehető a nemek megállapítására alkalmas ultrahangos készülékek elterjedése a kórházakban. Mivel az országban hagyományosan a fiúgyermeket részesítik előnyben; a kislányt várók közül sokan választották az abortuszt.

A világ legnépesebb országában tilos ugyan a magzat nemének azonosítása, kivéve, ha ez orvosilag indokolt, az emberek megtalálják a módját annak, hogy kíváncsiságukat kielégítsék. A kereslet pedig megteremtette az illegális kínálatot.

Az országos statisztikai hivatal szerint a 2010-ben születettek között 118 férfire 100 nő jutott.

Kínában az 1970-es évek végén indították el a családtervezés politikáját, amely – a kivételektől eltekintve – alapvetően arra ösztönzik a családokat, hogy csak egy gyermeket vállaljanak. Ennek következtében hivatalos számítások szerint 400 millió gyermek megszületésének vették elejét. Kína népessége jelenleg 1 milliárd 341 millió.

A kínai kormány kedden kiadott irányelvei szerint az országban továbbra is az alacsony születési arány fenntartása törekszenek. A cél, hogy 2015-ig a lakosság száma ne haladja meg az 1 milliárd 390 milliót.