Az élet egy negyedikes szemével – fotók

A gyermekek brutális őszintesége egyszerre áldás és átok. Ők még mernek határok nélkül álmodozni, de érzékenységük miatt könnyedén magukba szívják a körülöttük élők aggodalmait. Ezt a gyerekekre leselkedő veszélyt jelenítette meg Judy Gelles megkapó fotósorozatával, amelyet ő maga csak úgy hív, hogy a "Negyedik osztályos projekt".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 07. czefernek.lena

A gyermekek brutális őszintesége egyszerre áldás és átok. Ők még mernek határok nélkül álmodozni, de érzékenységük miatt könnyedén magukba szívják a körülöttük élők aggodalmait. Ezt a gyerekekre leselkedő veszélyt jelenítette meg Judy Gelles megkapó fotósorozatával, amelyet ő maga csak úgy hív, hogy a “Negyedik osztályos projekt”.


A művésznő a világ minden táján dolgozott iskolákban önkéntesként, és a projekt részeként negyedik osztályos tanulókkal beszélgetett el három, őket érintő kérdésről: Kivel élnek? Mire vágynak? Mitől félnek, miért aggódnak?

Gelles ezután olyan portrékat alkotott, amelyekben a kép és a szavak kiegészítik egymást. A negyedikesek a legkülönbözőbb társadalmi és kulturális háttérrel rendelkeznek: a képeken léthatunk olyan gyereket, aki egy drága amerikai magániskola tanulója, de éppúgy megjelenik a spanyol állami iskolába járó hispán tanuló, mint az angol nyelvű indiai iskolába járó negyedikes vagy a migráns munkavállalók gyermeke Kínában.

“Negyedik osztályban még ne félnek elmondani az igazságot, úgy, ahogy van – mondja Gelles. Válaszaikkal pedig hol megmelengetik a szívünket, hol pedig keményen orrbavágnak minket. Íme, az élet egy negyedikes szemével:

A negyedikes tanár

Anyuval és apuval élek. A nővérem a nagyiékkal lakik a szülővárosunkban. A szüleim egy szupermarketban dolgoznak. Szeretem a tanáraimat. Mi mindannyian betartjuk az iskolában a szabályokat. Sosem szegnám meg őket. Szeretnék gyorsan felnőni, hogy én is negyedikes tanár lehessek.

Egy bevándorlók gyermekeit tanító kínai iskolában.

Orvos szeretnék lenni!

Nagycsaládban élekanyuval, apuval, a bátyámmal a nagynénémmel és az unokatestvéremmel. A bácsikám messze dolgozik és csak ünnepekre jár haza. Anyukám a nagynénémmel főzi az ételeket. Az apukám könyvtáros a főiskolán. Szombatonként meglátogatom. A kedvenc könyvem a Dinga. Szeretek olvasni. Ha felnövök, orvos szeretnék lenni. Az iskolában mindenki a barátom.

Egy angol nyelvő indiai iskolából.

Az albérlet

Anyuval, apuval és két lánytestvéremmel élek. Anyukám csak spanyolul beszél. Van két idősebb nővérem, ők Mexikóban élnek. Nagyon hiányoznak. Nem tudjuk meglátogatni őket, mert túl sokba kerül. Jó tanuló vagyok csak túl sokat beszélek. Szeretek beszélgetni. Orvos szeretnék lenni. Gyerekeken szeretnék segíteni. Az a vágyam, hogy a rossz emberek ne öljék meg a jó embereket. Attól félek, hogy rossz emberek kirabolják a családunkat és elveszítjük mindenünket, hogy még ételt sem tudunk vásárolni és a lakbért sem tudjuk majd fizetni.

Egy hispán nyelvű amerikai általános iskolából.

Repülőgép-szerencsétlenség

Apukám fejvadász. Van pisztolya, de nem tudom, hol tartja. Szeretek videójátékokat játszani. A kedvencem a Call of duty. Ez egy háborús játék. Erőszakos és csúnyán beszélnek benne. Van egy paintball pisztolyom. Meg kell várnom, hogy tíz éves legyek, hogy használhassam. Autókat szeretnék tervezni. A kedvenc autóm a Bulgati. Nagyon szeretnék egy kutyát. Németjuhászt, hogy megvédjen. Félek a magasságtól. A legjobban attól félek, hogy egy repülőgép-szerencsétlenség áldozata leszek.

Egy amerikai zsidó iskolából.

Jól csinálni

Mrahman hindu vagyok. A szüleim egyetemi tanárok. Miután hazajövök az iskolából, megmosdom, eszem valamit, zeneórára megyek, focizom a bátyámmal és megcsinálom a házi feladatomat. A család este együtt imádkozik. Vacsorázunk és utána olvasok. Híres tudós szeretnék lenni, aki feltalál valamit az emberiségért. A tanulmányaimért aggódom, A szüleim azt szeretnék, ha jól csinálnám.

Egy angol nyelvű indiai iskolából.

Vietnám

Három ellenségem van az iskolában. Az egyikük hazafelé ver meg. A másik kettő az iskolában szállt rám. Már háromszor vertek meg hazafelé az iskolából. Két éve voltem vietnámban meglátogatni az unokatestvéreimet. Vietnám jobban tetszett. Bárcsak ott élhetnénk!

Egy amerikai belvárosi iskolából.

Fogorvos

Guanzhou-ban születtem, Kínában. A szüleim kisbaba koromban örökbefogadtak. Szeretném tudni, ki volt a szülőanyám. Szeretnék megtanulni kínaiul. Nem aggódom semmi miatt, mert tudom, hogy anyukám megvéd. Ha felnövök, fogorvos szeretnék lenni. Az én fogorvosom nagyon aranyos. Mindenki szereti. 

Egy amerikai magániskolából.

A képek jogilag Judy Gelles tulajdonát képezik, amelyeket az engedélyével jelentettünk meg.  “Negyedik osztájos projektjének” összes fotóját itt tekintheted meg.