Az életért futott Schirilla

A diabétesz osztály felújítására költenék a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának munkatársai azt az összeget, melyet Schirilla György jótékonysági futásának köszönhetnek. A sportoló még hétfőn indult Zalaegerszegről és pénteken érkezett a fővárosba: 350 kilométert teljesített.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 10. szabo.daniel

A diabétesz osztály felújítására költenék a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának munkatársai azt az összeget, melyet Schirilla György jótékonysági futásának köszönhetnek. A sportoló még hétfőn indult Zalaegerszegről és pénteken érkezett a fővárosba: 350 kilométert teljesített.


Télen jeges vízben úszik, most hőségben és esőben futott azért, hogy felhívja a figyelmet a gyermekkori cukorbetegség egyre fenyegetőbb veszélyeire.
Schirilla György még hétfőn indult Zalaegerszegről és pénteken érkezett meg a budapesti Semmelweis Egyetemre (SE). Lefutott mintegy 350 kilométert, felvilágosítást tartott a helyes táplálkozásról és adományokat gyűjtött a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának, hiszen az intézmény a legnagyobb hazai gyermekdiabétesz centrum.

A Semmelweis Egyetem közlése szerint tavaly több mint 300 új cukorbeteg gyereket regisztráltak hazánkban. A 14 évesnél fiatalabbak között minden évben egyre több a diabéteszes. A szakorvosok szerint a cukorbaj lehet a 21. század járványa. Ennek oka – többek között – a csecsemő- és gyermekkori helytelen táplálkozásiszokások, a kevés mozgás és az elhízás, ami a betegség gyors terjedésével jár.

Schirilla György erre szeretné felhívni a figyelmet: „Tizennegyedik éve futok a kórházban ápolt gyermekekért, idén azért választottam a ezt a betegségcsoportot, mert kislányom, Hédi is diabéteszes lett. 43 település érintésével lefutottam mintegy 350 kilométert, hogy pénteken, 15 kis beteggel együtt szakíthassam át a célszalagot a legnagyobb hazai gyermek diabétesz centrumban, a Semmelweis Egyetemen.”

„Korai és rendszeres kötelező szűréssel hamarabb felismerhetővé válna a betegség. – mondta Dr. Tulassay Tivadar, a Gyermekklinika igazgatója, majd hozzátette: Bizonyos életkor felett kötelezővé kéne tenni az évi egyszeri, vérnyomásméréssel egybekötött éhgyomri vércukorszint mérést hazánkban.”

Az úgynevezett 1-es típusú diabétesz a gyermekkor leggyakoribb anyagcsere-betegsége. Húsz év alatt kétszeresére nőtt az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma hazánkban, amely létszám elsősorban az 5 év alatti korosztályban nőtt.
A legfiatalabb cukorbetegek hazánkban még alig fél évesek. Magyarországon – 100 ezer gyermeklakosra számítva – évente 10-11 új beteget fedeznek fel. Az I. sz. Gyermekklinikán 500 diabeteszes gyermeket gondoznak, ez a beteg gyermek populáció kb. 20 %-a.
A 2-es típusú diabétesz 10 évvel ezelőtt még szinte kizárólag a felnőttkor betegsége volt. Napjainkban azonban egyre nagyobb számban jelenik meg gyermekkorban is, amely elsősorban a kövérség világméretű terjedésével magyarázható. A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a kövér felnőttek és gyermekek számának ugrásszerű növekedéséhez vezet. Míg gyermekkorban a még ma is elsöprő többségben jelentkező 1-es típusú cukorbetegség prevenciója nem ismert, addig a 2-es típusú cukorbajt rendszeres testmozgással, és egészséges táplálkozással megelőzhetjük.
A diabéteszesek száma világszerte rohamosan nő, 2030-ra számuk várhatóan eléri a 438 milliót.

Fotók: SE