Az ottalvós buli

Kis lépés a tiniknek, nagy lépés a szülőknek. Az ottalvás fogalma ugyanis messze túlmutat azon, hogy valakinek ágyat és ágyneműt biztosítunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 23. szabo.daniel

Kis lépés a tiniknek, nagy lépés a szülőknek. Az ottalvás fogalma ugyanis messze túlmutat azon, hogy valakinek ágyat és ágyneműt biztosítunk.


Sőt: az ottalvás messze nem arról szól, hogy milyen „technikai” feltételek adottak, általános tapasztalat, hogy minél fapadosabb valami, annál bulibb. Ezalatt persze nem az értendő, hogy télen a fáskamrában alhatnak a vendégek fűtés, villany és kaja nélkül, hanem inkább olyan „kamaszfelfogás” szerinti fapadosság: minden, ami vagány, jöhet, minden, ami ciki, elvetendő.

Ami vagány

Nagy önkontrollra lesz szükségünk, amikor azon gondolkodunk, milyen vendéglátók akarunk lenni. Az alap ugyanis, hogy belássuk: a gyerekünk a vendéglátó, mi csak a kiszolgálószemélyzet vagyunk. Ami vagány és ezért kell egy ottalvós buliba: szülői békénhagyás, földön alvás (matrac természetesen belefér, különben csak hajnalig vagány, onnantól fáj), gyorskaják (szendvics, pizza, ami ettől még készülhet órákig, de olyan ripsz-ropsznak tűnik, főleg elfogyasztani), filmnézés (saját szerkón, nem a nappaliban!), másnap sokáig alvás. Jegyezzük meg tehát: minden, ami ennek ellentmond, az kerülendő.

Ami ciki

A túlszervezettség, a családtagokkal együtt elköltendő villás vacsora, beszámoltatás a suliról, a családról, a testvérekről, a jövőbeli tervekről, hogy csak a felnőttek által nem kínosnak titulált témákat említsük.

A legfontosabb pillér: az önállóság támogatása

Nagyon fontos kiemelni továbbá, hogy bár már említettük a szülői békénhagyást, ezt nagyon jól véssük az eszünkbe: le kell kopnunk a gyerekünkről. Fontos, hogy a barátai lássák: bízunk benne és támogatjuk, hogy a jófej barátok átjöhessenek. Ehhez nem árt, ha megtámogatjuk a másik oldalt is: amikor megjelennek a barátok, mindenkire fordítsunk egy-egy mondatnyi figyelmet (a ciki témák figyelembevételével!), dícsérjük meg a ruházat egy darabját, vagy ha van valami egyéb vagány infónk (nyert egy meccset, volt sielni a családdal, megvan a jogsija stb.) akkor azt. Aztán bízzuk a gyerekünkre a továbbiakat.

Így támogassuk saját gyerekünket

Az ottalvós buli egy jutalom, nem kaphatja akárki, ezt éreztessük a gyerekünkkel is. Ha felveti a buli ötletét, mondjuk, hogy mi a feltétele. Pl. egy fontos dolgozat, egy verseny vagy egyéb teljesítmény után. Aztán szervezzünk együtt, de kérdezzünk mindent tőle: mit szeretne, mit segíthetünk, mit készítsünk. Beszéljük meg előre, hogy nem fogjuk „zaklatni”olyanok miatt, mint alvásidő, tévénézési limit vagy hangerőszabályozás, de fektessük le a szabályokat közösen, hogy a gyerekünk tartathassa be a vendégeivel. Neki valószínűleg könnyebb is lesz.

És mi? Otthonról semmiképp ne menjünk el azért, viszont tervezzünk magunknak szintén egy jó estét. Egy jó film a saját hálószobánkban éppen megfelelő, akkor fent is maradunk elég ideig, és el is vagyunk tűnve, amikor WC-re, a konyhába vagy egyéb közös helyiségekbe osonnak a vendégek.