Barnamedve kószálhat a Börzsönyben

Átjött a határon egy medve Szlovákiából, és jelenleg a Börzsönyben kószál az Új Szó szerint. Az Ipoly mentén hetek óta többször felbukkant a mintegy százkilós állat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 25. Paulik András

Átjött a határon egy medve Szlovákiából, és jelenleg a Börzsönyben kószál az Új Szó szerint. Az Ipoly mentén hetek óta többször felbukkant a mintegy százkilós állat, amely után hiába indítottak hajtóvadászatot több szlovákiai falu vadászai, nem találták meg. A környékbeli lakók inkább sajnálták, nem akarták, hogy kilőjék. A börzsönyi erdészetekben és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál sem hallottak arról, hogy átjött volna az állat a határon.


Már a Börzsöny erdeiben csatangol az a közel 100 kilós medve, amely ellen hajtóvadászat indult Zalabán – írja az Új Szó. A 3-4 év körülinek gondolt hím nagy valószínűséggel a Selmeci-hegyekből keveredett Párkány környékére. A dezorientált állat veszélyes lehet – hangsúlyozzák a vadászok, akiknek Szlovákiában nem sikerült levadászniuk az állatot, így valószínűleg már Magyarországon jár.

Méri Zoltán vadász az Új Szónak azt mondta, a medve azért kerülhetett a Börzsönybe, mert most éppen érik a málna és a szamóca, ezért az állat bőven talál magának táplálékot, ráadásul valószínűleg egy erősebb hímmel verekedett össze, amely elkergette a korábbi élőhelyéről. “Saját felségterületet keresve vetődhetett vidékünkre ez a kifejlett egyednek tekinthető példány. Egy kifejlett medvének megközelítőleg 50 négyzetkilométeres territóriumra van szüksége. A Tátrában túlszaporodtak, ezért húzódnak dél felé. Kilövésük nagyon körülményes. Engedély nélkül csak akkor szabad lelőni, ha támad. Ilyenkor is csak szemből szabad leadni a lövést” – idézi a lap a vadászt.