Beltéri buliban ellőhető játékok

Korábbi cikkünkben a szabadtéri zsúrok résztvevőit aktivizáltuk. Nem mindenki olyan szerencsés azonban, hogy napos évszakban születik, ezért vessünk egy pillantást azon beltéri időtöltésekre, amik bevethetők egy lakásban rendezett gyerekbuliban is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 05. szabo.daniel

Korábbi cikkünkben a szabadtéri zsúrok résztvevőit aktivizáltuk. Nem mindenki olyan szerencsés azonban, hogy napos évszakban születik, ezért vessünk egy pillantást azon beltéri időtöltésekre, amik bevethetők egy lakásban rendezett gyerekbuliban is.


Továbbra is szem előtt tartva, hogy minél idősebb egy gyerek, annál kevésbé van igénye arra, hogy irányítsák a mozdulatait és tevékenységeit, a következő játékokat javasoljuk.

Kisebb-nagyobb írástudóknak: folytasd a mondatot!

Remek ülős játék, ami garantáltan megnevettet mindenkit. A gyerekek körben ülnek, mindenki kap egy lapot és egy írószert. A feladat, hogy írjanak rá egy egyszerű mondatot, bármiről. Az utolsó szónak új sorba kell kerülnie, mert a következő mondatot ezzel kell kezdenie a szomszédos gyereknek. Ha kész a mondat, le kell hajtani a lapot úgy, hogy tehát csak az utolsó, új sorba írt szó látszódjék, így lehet továbbadni a megbeszélt irányba. A játék addig tart, amíg körbe nem érnek a lapok, amiket széthajtogatva hihetetlen nevetséges, hosszú mondatokra lelhetünk.

Írni még nem tudóknak (is): folytasd a rajzot!

Az előzőhöz hasonló, csak rajzolós feladat. Itt egy mesebeli lény lesz a végeredmény, ami látszatában szintén lesz olyan vicces, mint az előző játéknál a hosszú mondat. A lapokat itt három részre hajtjuk, de megegyezés szerint lehet több is. Az első egység a fej: aki megrajzolja, a nyak vonalát vezeti át a következő osztásra, majd lehajtja a lapot. A következő így tudja, hol illeszkedik a nyakhoz a törzs: ezért megrajzolhatja a tözset derékig (a kezek is legyenek benne), majd továbbvezeti a derékvonalat a következő osztásra. Az utolsó rajzoló a lábakkal befejezi a rajzot, majd széthajtják a „szörnyet”, és lehet szavazni, kié lett a legjobb.

Fülbesúgós

A gyerekeket leültetjük törökülésbe egymás mögé, hozzunk létre belőlük egy kígyózó sort. A sor egyik végén valamit belesúgunk a „kezdő fülbe”, az továbbsúgja a következőbe stb. a végén pedig meglátjuk, mivé alakult a kezdő szó vagy mondat. Kicsiknél csak viccesebb, esetleg összetett szavakat indítsunk el, mert a mondatokat még nem tudják megjegyezni ilyen rövid idő alatt. Nagyobbaknál még nehezíthetünk is azzal, hogy mindkét végén elindítunk egy mondatot.

Hátrafirka

Az előző játékhoz hasonlóan leültetjük a gyerekeket, de most úgy, hogy az előttük lévő hátát lássák, és elérjék egymást. A leghátsó gyereknek mutatunk egy egyszerű képet, pl. egy sematikus házikót, ezt kell az előtte lévő hátára rajzolnia, aki szintén továbbadja az előtte lévőnek stb. A legelső játékos az egészet papírra veti, és meg lehet nézni, mi lett a kezdő képből.

A korosztályfüggetlen: Twister

Létezik a bolti verzió, ami néha nem elég nagy (ha négyen játsszák, túl hamar kiesnek). Otthon viszont seperc alatt dobhatunk össze egy saját verziót, elég, ha a padlóra (elsősorban csempére, lamináltra, deszkapadlóra, de rövidebb szálú padlószőnyegen is mehet) különböző színű szigetelőszalagokból köröket ragasztunk. Ha nincs kedvünk pörgetőt eszkábálni hozzá, az is megfelelő, ha egy „kalapból” húzunk mindig színt és végtagot.

Erőpróbák

Ha sok, aktív gyerekünk van, és megunják a twisterezést, és még mindig van bennük „lepörgetendő” erő és mozgásvágy, akkor a következő ügyességi feladatokat ajánljuk. Először kettesével kell leülniük egymásnak háttal a földre. Egymásba karolnak, mint sótörésnél, és adott jelre fel kell állniuk. Nem is olyan egyszerű!  Ha megoldották, állítsuk őket hármasával, négyesével (egyre nehezebb lesz), majd próbáljuk meg, hogy az egész gyereksereg egy kifelé fordított körben egyszerre álljon fel és üljön vissza.

Közös ülés

Körbeállítjuk a gyerekeket úgy, hogy az előttük lévő hátát lássák. Nagyon szorosan kell állni és szabályos körben. Adott jelre mindenkinek le kell ülnie a mögötte levő belső lábára. Ha szabályosan álltak, a kör stabilan megtartja magát, ha nem szabályosan, akkor bizony felborulnak.

Gabalyodás

A gyerekek körben állnak, szemüket behunyják, karukat kinyújtják előre. Adott jelre elindulnak lassan a kör belseje felé, így keresnek egy kezet, amit megfoghatnak. Ha mindenki fog egy kezet (és minden kezet csak egyvalaki fog – ezt koordináljuk, mert csukott szemmel nehéz figyelni erre), akkor ki lehet nyitni a szemeket. Létrejött egy nagy csomó, amit együtt kell kicsomózni anélkül, hogy a kezeket elengednék. Egymáson kell átlépkedni, ki-be forogni és kúszni-mászni, hogy ez sikerüljön – garantáltan nagy gabalyodás lesz!