Beszélgető babák

A legújabb tanulmányok szerint már a magzat is képes a kommunikációra. De vajon hihetjük-e az egymással lelkesen gagyogó kisbabák láttán, hogy értelmes kommunikációt folytatnak, vagy ez csupán a szülői képzelet vágya?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. április 29. Babaszoba

A legújabb tanulmányok szerint már a magzat is képes a kommunikációra. De vajon hihetjük-e az egymással lelkesen gagyogó kisbabák láttán, hogy értelmes kommunikációt folytatnak, vagy ez csupán a szülői képzelet vágya?


Az anyukák szeretnek mindig többet látni gyermekükben, mint amennyit valóban tudnak. Ha kisbabánk egy másik baba felé fordulva halandzsázni kezd, önkéntelenül is azt gondoljuk, itt most valami történik. De miért is ne gondolhatnánk, hiszen a legújabb kutatások szerint a babák már magzatkorukban is képesek a kommunikációra. A népszerű megosztóoldalon sok olyan videót találni, ahol pár hónapos babák, totyogók hevesen magyaráznak vagy odaadóan gügyögnek egymásnak.

A mai napig kérdéses, nem bizonyított tény, hogy a babák között létezik-e kommunikáció, és ha létezik, milyen jellegű. Amerikai kutatók az idioglosszia kifejezést használják az egyedi beszéd megkülönböztetésére, ellenben egy dallasi beszédszakértő, dr. Christine Dollaghan szerint egyáltalán nincs szó saját vagy különleges nyelvről, ez a kölcsönös gagyarászás nem más, mint amit az összes kisbaba csinál ennyi idős korában. Dollaghan, akinek magának is ikerbabái vannak, a videomegosztón található felvételre regálva elmondta, hogy az ikrek beszéde nem számít speciálisnak vagy különlegesnek, mert nem közelíti meg a valódi beszéd definíciójának kritériumát.

Ami a videón látható, hallható, az egyszerű szocializáció – folytatja. Mivel az ikerpárok a nap minden percében egymás közelében vannak, gyakori jelenség, hogy erősebb köztük a kötődés, és egy esetleges korábbi szociális, verbális kapcsolat jön létre közöttük. De a videofelvételen látható hároméves ikrek anyukáját, Alisont ez nem győzi meg: – Azt hiszem, ez egyfajta beszéd közöttük, fogalmam sincs, hogy értelmes beszélgetés-e, de kétségkívül valamiféle kommunikáció. Az is lehet, hogy csak azt hiszik, hogy beszélgetnek – mondja az édesanya.

A cikk itt folytatódik!