Beszélj róla! Tippek randizó kamaszokhoz

Te elmentél a szalagavatóra? Milyen volt a legrosszabb randid? Bánod, hogy túl keveset ismerkedtél? 11 tipp, hogyan készítsük fel kamasz gyerekünket a randizásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 16. czefernek.lena

A randevúzás valójában a szocializáció egyik formája, ahol a fiatalok tapasztalatokat gyűjtenek és megismerkednek az ellenkező nem sajátos tulajdonságaival. Ez segítséget nyújt ahhoz, hogy a felnőttkorban megalapozott döntés legyen a párválasztás. Az ehow.com összegyűjtött 11 tippet arra vonatkozóan, hogyan készítsük fel kamasz gyerekünket a randizásra.


1. Először mi magunk készüljünk fel!

Előfordulhat, hogy fiatalkorunk óta változtak a randizási szokások, ezt ne hagyjuk figyelmen kívül! Figyeljünk rá, mi érdekli a mai kamaszokat, mi van rájuk hatással! Nézzünk utána, mit olvasnak, milyen magazinokat, műsorokat találnak szórakoztatónak. A legtöbb fiatal csak szórakozni szertne a barátaival, miközben önbizalmat gyűjt a másik nem képviselőitől.

2. Mi a cél?

A randizás elsősorban szórakoztató szocializációs tevékenység, amely során rengeteget tanulhatunk egymásról. Nem minden lány egyforma, mint ahogyan a fiúk sem gondolkodnak, viselkednek hasonlóan. Ezeket a különbségeket fedezheti fel a kamasz a találkozások során – ezt tudatosítani kell benne újra és újra. A randizás nem arról szól, hogy azonnal partnert válasszunk, sokkal inkább ahhoz segít hozzá, hogy a későbbiekben jól tudjunk dönteni.

3. Fontos a közösség!

Hangsúlyozzuk a közösségi élmények fontosságát! A kamaszok nagyon szeretnek barátaikkal együtt „lógni”. Ezek az élmények hozzásegíthetik őt a barátság különböző formáinak megtapasztalásához. És ilyekor a hangsúly a barátságon van, nem a románc kialakulásán!

4. Ne csak a jó oldalt hangsúlyozzuk!

Fontos, hogy beszéljünk a kamasznak a közösségi elfoglaltságok negatív oldalairól is. A barátok nyomása nagyon erős lehet tinédzser korban, és nehezebb „nemet” mondani, ha valamiben mindenki részt vesz. A csoport egyébként sem tart lépést mindenkivel. Fontos, hogy a szülő tudja, milyen társaságba jár a gyereke. Esetleg javasoljuk, hogy járjon ezekre az alkalmakra egy barátjával, hogy bármikor el tudjanak jönni, ha nem érzik jól magukat a társaságban.

5. Osszuk meg vele saját élményeinket!

Jó, ha a gyerek tudja, hogy mi magunk milyen dolgokon mentünk keresztül fiatal korunkban. Osszuk meg vele saját élményeinket, jókat és rosszakat egyaránt! A gyerekek szeretik a szülők történeteit hallgatni a szalagavatóról, a legrosszabb randiról vagy arról, hogy volt-e valaha vakrandink.

6. Figyeljünk a két nem közötti különbségekre!

A lányok gyakran izgatják magukat azon, hogy még mindig nincs kapcsolatuk. Nyugtassuk meg őket a probléma körülírásával: „Drágám, jobb, ha most barátkozol a fiúkkal, hogy később felismerd, ha az igazi jön veled szembe.” Bíztassuk a lányt, hogy bátran barátkozzon több fiúval is ahelyett, hogy egyvalakit kiszemel pasijául. A fiúk ezzel szemben amiatt aggódnak hogy nem elég magasak vagy erősek, ezért őket abban kell megerősíteni, milyen klasszak is valójában. Bíztassuk őket arra, hogy kössenek barátságokat. Ne erőltessük vagy vegyük félvállról a párkapcsolati kérdést, ez nagyon érzékeny téma!

 7. Megváltoztathatod a döntésedet

Tudatosítsuk a fiatalokban, hogy normális, ha valakiről megváltozik a véleményünk, miután jobban megismertük. A „kedves fiúból” lehet totális idióta, és előfordulhat, hogy remekül szórakozunk a „csendes lánnyal”. A fiatalok rengeteg elutasítás kaphatnak ha ebbe a korba érnek. Tudatosítsd benne, hogy ez része a játéknak, és nem jelenti azt, hogy vele bármi baj van.

8. Egy hamburger mellett

A kényes témákat nem árt házon kívül, étkezés közben megvitatni. A fiataloknak egyaránt jólesik a jó szó és a finom étel. Ne piszkáljuk vagy kritizáljuk őket, a kamaszok nagyon érzékenyek.

9. Ne papoljunk!

Törekedjünk a nyitott, izgalmas és folyamatos párbeszédre. Ha vidám hangulatban telik a beszélgetés, a gyerek figyelni fog, de ha leszídjuk, vagy felszólítjuk valamire, rögtön nem figyel ránk és ódivatúnak gondol majd minket.

10. Ne ronts ajtóstul a házba!

Számonkérés helyett tudakoljuk meg tőle, hogyan járna el egy lehetséges forgatókönyv esetén. Például: Drágám, te mit tennél, ha a buliban az idősebbek alkoholt is fogyasztanának? A beszélgetés elsődleges célja az, hogy kiderítsük, milyen tőlünk megszerezhető információkra van szüksége a gyerekünknek.

11. Az „igen” és a „nem” ereje

Az igen és a nem a két legfontosabb szó, amit egy kamasznak meg kell ismernie. Nagyon fontos, hogy megtanítsuk rá: lehet nemet mondani, ha olyan dologról van szó, amit nem akar és szabad igent mondani arra, amit szeretne. Ezért aztán nekünk is lehetőséget kell adnunk rá, hogy ezt rajtunk gyakorolja. Még akkor is, ha ez a gyakorlatban néha azt jelenti, hogy a kamasz gyerekünk nemet mond nekünk.