Bizarr babanévadási szabályok

Mitől függ egy ország névadási hagyománya? Sokszor csupán idejét múlt vagy praktikus okokra visszavezethető jogszabáyloktól, amely ugyanakkor évszázadokra meghatározza egy nemzet "karakterét"...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 25. czefernek.lena

Mitől függ egy ország névadási hagyománya? Sokszor csupán idejét múlt vagy praktikus okokra visszavezethető jogszabáyloktól, amely ugyanakkor évszázadokra meghatározza egy nemzet “karakterét”…


Dánia

A skandináv országban számtalan jogszabály hivatott megvédeni a gyermekeket szüleik vicces vagy különleges névadási hóbortjaitól. A New York Times cikke szerint ez az ország filozófiáját is mutatja, amely sokkal jobban becsüli az azonosságot a különbözőségnél. A szabályok szerint azok a szülők, akik a kormány által javasolt hétezer keresztnéven felül szeretnének valamit kitalálni, azoknak engedélyeztetniük kell választásukat Koppenhágai Egyetem névválasztási tanszékével. Ez talán nehezebb procedúra, mint annó engedélyeztetni anyóssal a jövevény nevét…

Franciaország

Elgondolkodtunk már azon, miért van az, hogy Franciaországban minden második férfit Jacques vagy Pierre névre keresztelnek? Ennek okát egy 18. század végi törvényben kell keresnünk, amely úgy rendelkezett, hogy a francia névadás szigorú keretek között korlátozódjon a népszerűbb szentek keresztnevére.  Noha egy 1966-os jogszabályban engedélyezték, hogy helyesírásában eltérjenek a megszokottól, továbbá a külföldi és becézett formákat sem tiltották többé, egészen 1993-ig kellett várni a szülőknek arra, hogy olyan nevet adjanak gyermeküknek, amilyet csak szeretnének.

Új-Zéland

Ennek az országnak hosszú tiltólistája van olyan nevekből, mint például a Lucifer – amelyet  2011-ben tiltottak be, miután több sztülő is ezt próbálta bejegyeztetni gyermeke számára. A listán szerepel még a Messiás, Mr., 89, és C keresztnév is. Szintén nem engedélyeznek olyan neveket, mint például Király, Herceg vagy Bíró, mert ezek túlzottan hasonlítanak a hivatalos titulusok megnevezésére.

Németország

A német kormány szintén jogot formál a neki nem tetsző nevek betiltására. A furcsa megnevezések a következő esetben tilosak: ha nem derül ki belőlük, hogy az illető férfi vagy nő (Amerikában mindkét nem képviselőit nevezhetik például Taylornak, Jaimnek vagy Jordannek), ezen kívül a név nem lehet valamilyen termék vagy márka jelölése is egyben. Tiltják továbbá azokat a keresztneveket, amelyek „negatív hatással lehetnek a gyermek egészséges fejlődésére”.

 

Norvégia

A norvég hatóságok 1998-ban két napra bebörtönöztek, majd pénzbüntetésre ítéltek egy nőt, aki fiát Gesher-nek keresztelte (ami héberül azt jelenti,„híd”). Napjainkban létezik egy kormány által jóváhagyott, hagyományos neveket tartalmazó felsorolás, valamint egy hasonló tiltólista, amely tilt bizonyos megnevezéseket, köztük a „káromkodássl, szexszel és betegtségekkel” kapcsolatos megszólításokat.

Japán

Japánban a kormány néhányezer névből álló listát tart fenn, amely a szavakhoz való írásjeleket (kanjikat) is tartalmazza. Ezeket a kínai eredettel, de japán kiejtéssel használt neveket kell a szülőknek felhasználniuk névadáskor. Ennek hasznos gyakorlati oka, hogy mindenki tisztában legyen az adott név kiejtésével, helyesírásával.

Svédország

Svédországban 1982-ben bevezettek egy új szabályt, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a nem nemesi származású családok nemesi nevet adjanak gyermeküknek. Szintén mehetnek a süllyesztőbe azok a nevek, amelyek a törvényalkotók szerint “sértik a gyermeket vagy kellemetlen érzést keltenek benne”. 1991-ben egy svéd pár – a szigorú szabályok ellen tiltakozva – megpróbálta gyermekét Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116-nak elnevezni, amit Albinnak kellett volna kiejteni. Mint arról viccesen nyilatkoztak, így a kicsi sosem szembesült volna saját nevével olyan tömegtermékeken, mint egy neves kulcstartó.

 

 

Portugália

Noha a Portugáliában elnevezett kisbabák fele külföldi, mégis érdemes az ország szabályainak utána nézni, mielőtt kiválasztjuk favoritunkat. Itt is létezik egy hosszú lista, rajta az elfogadott és tiltott keresztnevekkel. Az itteni szabályok szerint a gyerek nevének portugál gyökerűnek kell lennie, nem lehet becenév valamit uniszex név sem. S hogy miért fordítanak ilyen nagy gondot a keresztnevekre? Megtudhatjuk, ha végigmegyünk az országban élő családi nevek listáján! Azt láthatjuk ugyanis, hogy van, aki négy vezetéknévvel is rendelkezik – kettővel anyai, kettővel pedig apai oldalról! Csak győzzék egy szuszra kimondani!

 

Kína

S hogy mi irányítja a kínai névadási szabályokat? A praktikum! Ahelyett, hogy meghatároznák, mely nevek lehetnek káros hatással a gyermek fejlődésére, Kínában azt tekintik fontos kritériumnak, hogy az adott név tökéletesen feltölthető-e abba az elektronikus rendszerbe, ami alapján a 16 éves kor után kötelező személyi igazolványokat kiállítják. Egy ritka vagy szokatlan karakter ugyanis egyszerűen megakadályozná, hogy valaki belépjen az oldalra!

Amerikai Egyesült Államok

Most, hogy Hollywood telis teli apró, tipegő Tu Morrow-kal (Holnap) és Pilot Inspektor-ökkel (pilóta felügyelő), akik nyugodtan kocsikáznak körbe-körbe babakocsijukban, meglehetősen meglepő, hogy az Egyesült Államokban szigorítottak a névadási szabályokon. Néhány államban például megtiltották az olyan karakterek használatát, mint például a @ (kukac), vagy számok hozzáadását a nevekhez. De ettől még úgy gondoljuk, hogy az „ígéret földje” továbbra is a bizarr babanevek hazája marad!