Család a vásznon avagy a leghíresebb famíliák

Hogyan ábrázolták nagy művészeink a családot, mint társadalmunk egyik alappillérét? Mi volt a trendi évszázadokkal ezelőtt? Hogyan mutatnak kiöntött, vászonra festett, kőbe faragott családjaink? Tegyünk egy kis időutazást!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 16. czefernek.lena

Hogyan ábrázolták nagy művészeink a családot, mint társadalmunk egyik alappillérét? Mi volt a trendi évszázadokkal ezelőtt? Hogyan mutatnak kiöntött, vászonra festett, kőbe faragott családjaink? Tegyünk egy kis időutazást!


Romulus és Remus bronzszobra

Tanulmányaink során sokan találkozhattak a világ leghíresebb ikerpárját ábrázoló bronzszobor fotójával, amely egy különös “család” képét örökíti meg: Róma városának alapítóit, Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének ikerfiait születésük után el akarták veszejteni. Ám a folyóparton hagyott csecsemőket végül egy nőstény farkas nevelte fel. Életüknek eme momentumát számos alkotás örökítette meg, köztük a Vatikáni Múzeumban őrzött szobor is.

Arnolfini házaspár – Jan van Eyck

Az Arnolfini házaspárról készült Van Eyck festmény meglehetősen érdekes módja a “boldog ifjú házasok” lefestésének. A várandós ara visszafogott testtartása és a férj semleges arckifejezése láttán találgatni kezdhetnénk, mennyire lehetett boldog házasság az övék, ám a londoni National Galleryben kiállított kép történetéről keveset tudni. Akit érdekelnek a festmény körüli mítikus történetek, azoknak eláruljuk: a kép igazi különlességét a középső kis tükörben lévő rejtélyes alakok adják, akik közül az egyik maga a festő is lehet. Külön finomság, hogy a címben szereplő házaspár állítólag csak a kép elkészülte után 13 évvel kelt egybe – a korabeli feljegyzések szerint.

M. S. mester: Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél)

Az illusztrációként is gyakran használt képről sokan nem is tudják, hogy magyar mester keze munkája, s hogy azt a gyönyörű pillanatot ábrázolja, mikor Mária szíve alatt Jézussal felkeresi távoli rokonát, a Keresztelő Szent Jánossal várandós Erzsébetet. A Megváltó érkezésének  örömhírére Erzsébet méhében felujjong a magzat, ám az éteri felfedezésén kívül másról is szól ez a találkozás: a családi összefogás, egymás segítésének mintája az, ahogyan Mária az új élethelyzetben önmagát nem kímélve siet rokona segítségére. A kép a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

 

Laokoón-csoport

Megrázó, ám mégis sokak által ismert ez a szoborcsoport, amely Laokoón trójai papot és két fiát ábrázolja, méghozzá az apát megtámadó kígyó halálos szorításában. Vergilius Aeneis című eposzában elbeszélt történet szerint Apolló főpapjának azért kellett meghalnia, mert figyelmeztette a trójaiakat, hogy a faló csapdának készült, más mondák szerint azonban bűne az volt, hogy családot alapított az istenség határozott tilalma ellenére. A drámai márvány szoborcsoportot Rómában, a Vatikáni Múzeumban őrzik.

Antonio Gaudi: La Sagrada Familia (A szent család)

A világ egyik leggrandiózusabb épülete, egyben családábrázolása minden bizonnyal Antonio Gaudi La Sagrada Familia (A szent család) elnevezésű temploma, mely Barcelona szívében található. A gazdagon díszített bazilika Jézus életének különböző állomásait örökíti meg, így bemutatva a Szent Család történetét. A különleges, formabontó épületeiről elhíresült művész élete végéig dolgozott alkotásán, amelybe minden vagyonát beleölte, végül mégsem sikerült befejeznie azt.

Velazquez: Az udvarhölgyek

Nem minden családábrázolás ábrázolja magát a csládot, s nem mindegyik sugároz harmóniát, mint ahogyan az Velazquez Az udvarhölgyek című festményén is látható. A művész által többszörösen megörökített spanyol infásnő portréja sokkal inkább életkép az uralkodói házból, ahol sok fura szerzet mellett maga is megfordult. A festő az udvarhölgyek mellett magát is ráfestette a képre, amely Madridban a Prado Múzeumban van.

Madarász Viktor: Hunyadi László a ravatalon

Nemzetünk egyik legjelentősebb családjának, a Hunyadiaknak életét dolgozza fel ez a sötét tónusú kép, amely korában kivívta a magyar festészet első nemzetközi elismerését. A romantikus fűtöttségű, balladás tömörségű történelmi festmény a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg. A kép a budai várkápolnában ábrázolja a nagy Hunyadi János hős fiát, Lászlót, kinek teteme kiterítve fekszik, miután a trónját féltő V. László lefejeztette. A halott lábánál anyja, Szilágyi Erzsébet és jegyese, Gara Mária térdel.

Michelangelo Buonarroti: A Szent Család Keresztelő Szent Jánossal (Doni Tondó)

A Szent Család ábrázolása az egyik legelterjedtebb családábrázolás, így tehát álljon itt még egy gyönyörű kép, ezúttal Michelangelotól. A különleges formájú, kerek, fakeretes festményen egy erőtől duzzadó Szűz Mária látható, amint átveszi a kis Jézust Szent Józseftől, háttérben pedig Keresztelő Szent János alakja vehető ki. Az eredeti festmény az Uffizi Képtárban, Firenzében található.

Gustav Klimt: A csók

Noha nem kifejezetten a családot állítja középpontba, mégsem mehetünk el szó nélkül Gustav Klimt legismertebb festménye, A csók mellett. Szerelem és összetartozás harmóniája, talán egy új élet születésének a lehetősége…a kép a bécsi Klimt Múzeumot gazdagítja.

Michelangelo: „Pietà” („Fájdalmas anya”)

Talán nem nevezhető tipikus családábrázolásnak, ám mégis az egyik legmegkapóbb szobor ez az anyai szeretetről. Michelangelo Pietàja azt a pillanatot örökíti meg, amikor Mária a keresztről levett Jézust gyászolja. A szobor a római Szent Péter-bazilika egyik oldalkápolnájában látható.