Családi apartman: Jobb, mint a szállodai szoba? Előnyök és hátrányok

Minden család más és más, így először is azt kell meghatároznunk, hogy számunkra mi a legfontosabb a családi nyaralás során. Az olcsóbb ár, a könnyű megközelíthetőség, az, hogy ne kelljen főzni, a gazdag svédasztal, a gyerek ne lógjon rajtunk egész nap, a családi közös programok vagy a medencék száma? Ne csak mi határozzuk meg ezeket, hanem a gyerekeket is vonjuk be a döntésbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. április 12. Babafalva

Ha tisztáztuk az igényeket, akkor könnyebb lesz eldönteni, hogy apartmanban vagy szállodában legyen a szállás. Mi a kétfajta formát váltogatjuk. Apartmanba nyáron, szállodába az év más szakaszaiban megyünk.

Családi apartman

Az tény, hogy az apartmanok nem biztosítanak akkora szintű ellátást, mint a hotelek, de nagyon sok előnye van egy családi nyaralás során.

Ha apartman, akkor mi mindig az olaszországi Grado egyik kempingjében, egy teljesen berendezett bungalót választunk. Grado 550 km, gyerekekkel reggel elindulunk, kora délután már a tengerben csobbanunk.

De miért nyaralunk apartmanban (is)? – személyes tapasztalatok:

Családi apartman, előnyök-hátrányok:

  • Méret és felszereltség – A szállodában kevés helyen tudnak kényelmesen egy 6 fős családot elhelyezni (a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyeken azért találsz ilyet is!), és nem szeretnénk a nyaralás során 4 gyermekünkkel összezsúfolódni egy szobában, az senkinek sem pihenés, kikapcsolódás. Így akár apartmanba, akár szállodába megyünk, 3 helyiségeset választunk.Az apartmanban csak mi vagyunk, nem kell attól stresszelni, hogy az éjjel többször felkelő, felsíró gyermek felkelti a szomszéd szobában alvókat és reggelinél rosszalló pillantásokat kapok, talán még be is szólnak; „Minek jön az ilyen szállodába, mi pihenni jöttünk, nem gyereksírás hallgatni…”Tény, hogy egy gyerekbarát szállodai szoba ma már fel van szerelve gyerekkáddal, fellépővel, bilivel, gyerekággyal… stb., de az apartmanok közül is van olyan, melynél nem kell bepakolnunk a fél háztartást!

  • Étkezések – Az apartman olcsóbb, de neked kell gondoskodni az ételről és italról. Viszont nincs időpont, hogy mettől-meddig lehet reggelizni, vacsorázni. Hányszor fordult elő velem, hogy a gyermekeim fél 6-kor már fent kuruttyoltak, és 7-ig a reggeli kezdetéig már éhen akartak halni, szétszedték a szobát. A nagyokat pedig nem lehetett kiszedni az ágyból, folyamatosan vegzáltuk őket, hogy kelljenek már fel, mert nem érnek oda a reggelire. Tehát volt úgy, hogy a család, a szállodai nyaralás alatt nem is reggelizett együtt, a kicsikkel mi már nyitáskor ott toporogtunk az étterem előtt, míg a nagyok a végére estek be.  Ha apartmanba megyünk, a reggelit mindig megoldjuk magunk. Bevásárolunk előre – csak friss péksüteményért slattyogunk el reggelente a kempingben található szupermarketbe -, és mi készítjük el.  Nincs is jobb a kerttel közvetlenül összekapcsolt teraszon elfogyasztani a tojásrántottát (mindenkinek olyan formában, ahogy szereti).És a vacsora? Minden délutánunk azzal megy el, hogy valamit főzzünk? Dehogy! Mi például, a helyi halboltban és piacon szerezzük be az estebédnek valót (a piacozás egy nagyon jó program a gyerekeknek is, olyan halakkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel is találkoznak, ami otthon nincs), és az otthonról hozott elektromos grillen percek alatt – éttermi áron 150 euros – vacsorát készítünk. Persze nem maradhat el a helyi éttermek, pizzériák felkeresése sem.

Régebben sokat jártunk all inclusive szállodákba. Itt az egész nap az evésről szólt, szinte ki sem mozdul az ember a szállodából, mert akkor lemarad valamelyik ételről. De amikor már 4. napja teljesen ugyanaz a választék, kezd unalmassá válni. Nagyon kényelmes ez a forma, de izgalmasabb a helyi éttermeket megismerni, többféle konyhát kipróbálni.

A cikk itt folytatódik!