A családi összejövetelek és a terméketlenség – így vészeld át a közös karácsonyozást

Az ünnepek alatti családi összejövetelek érzelmileg megterhelőek tudnak lenni, ha valaki meddőséggel küzd. A testvérek, unokatestvérek látványa arra emlékeztet, hogy neked mi nem jött össze, hogy a te családalapításod nem úgy alakult, ahogyan azt eltervezted. Ezt sosem könnyű elviselni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. december 23. verywell nyomán

Ha máris stresszelsz a következő karácsonyi összejövetel miatt, itt van néhány tipp, ami segíthet megbirkózni ezekkel az érzésekkel.

Ne menj el

Most valószínűleg arra gondolsz, hogy ez egy elég negatív ötlet így kezdésnek, pedig igenis fontos ezt kimondani.

Ha a családról van szó, sokszor lehetetlennek tűnik nemet mondani. Ha nem mennél el a közös vacsorára, a szüleid, rokonaid fel lennének háborodva.

Ennek ellenére nem erőltethetnek rád semmit. Tedd azt, amiről úgy érzed, hogy a legjobb neked. Lehet, hogy pont egy nehéz éven vagy túl és a kisbabák, gyerekek közelsége a legutolsó, ami hiányzik a lelki egészségednek. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy kihagyod az éppen aktuális családi rendezvényt.

Egyszer-egyszer megengedett, hogy inkább főzz egy vacsorát magadnak otthon, áthívj néhány felnőtt, gyermektelen barátot vagy akár elmenj egy rövid vakációra a családi rendezvény helyett. A családod lehet, hogy ellenezni fogja, de előbb-utóbb meg fogják érteni és te is nyugodtabb leszel hosszú távon.

Hívd meg te a családot

Egy családi rendezvény szervezése nagyon megterhelő tud lenni, ugyanakkor a te kezedbe teszi a hatalmat. A te házad, a te terved, a te szabályaid (legalább is egy bizonyos határig).

Ráadásul a házigazda szerepe végig le fog kötni, így elkerülheted a kínos szituációkat. Ha egy kényelmetlen beszélgetés közepén találod magad, mindig bevetheted a „tudnál nekem segíteni valamiben?” mondatot.

Egy további előny, hogy a vendéglátás emlékeztet arra, hogy ugyanannyi jogod van ilyen eseményeket szervezni, mint a gyermekes családoknak. Nem ritka, hogy a gyermektelen párok úgy érzik, ők nem igazi család. De ez nem igaz. Így is, gyermekek nélkül is lehettek teljes család.

Ne érezd kötelességnek, hogy megfogd a kisbabákat

Sokszor rossz élmény lehet a gyerekek közelsége, ha valaki már régóta próbál teherbe esni. Gyakran megeshet, hogy a családtagok odaadnak egy kisbabát, hogy vigyázz rá amíg ők valamit elintéznek, nem gondolva arra, milyen rosszul eshet, hogy a kezedben tartasz egy gyereket, miközben neked nem lehet sajátod.

Ilyenkor ne félj nemet mondani. Add tovább a kisbabát valaki másnak, foglald el magad máshogy, vagy csak egyszerűen mondd meg nyíltan, hogy egy babát tartani a karodban nem esne most túl jól. (Azért vigyázz, hogyan kommunikálod azt, hogy lelki fájdalmat okoz egy kisbaba közelsége. Sokszor ezt nehezen értik meg a családtagok.)

Vagy akár élvezd a gyerekek szeretetét

Nem minden terméketlenséggel küzdő nőnek jelent fájdalmas élményt a kisbabák közelsége. Lehet, hogy te is olyan vagy, akinek pont hogy ez esik jól. Lehet, hogy ezen az úton tudod megkapni a gyermeki szeretet-adagodat. Ha így van, csak rajta, élvezd ki a családi összejövetelek kínálta rengeteg alkalmat a gyerekekkel való kapcsolatra. Ülj le a földre az unokahúgaid, unokaöccseid közé vagy ajánld fel, hogy játszol a babával, kicseréled a pelenkáját. Élvezkedj a nagynéni-szerepben.

Lehet, hogy a végén összeszorul majd a szíved a gondolatra, hogy nem viheted haza a gyerekeket, de ez nem ok arra, hogy ne használd ki a kínálkozó alkalmat a velük való kapcsolatra.

Készülj fel a kérdésekre

A kérdések, hogy miért nincs még gyereked úgyis fel fognak merülni, főként ha a többiek nem tudnak még a meddőségedről vagy a teherbe esésért folytatott küzdelmeidről. Segít, ha előre végiggondolod, mit fogsz válaszolni ezekre.

Döntsd el, hogy mennyire leszel őszinte

Az előbb említett kérdések mindig egy nagyon kényes dilemmához vezetnek – vajon kell-e tudnia a családnak a meddőségedről? Vannak előnyei a nyíltságnak, többek között az, hogy a család és a barátok adhatnak a legtöbb támogatást ebben a helyzetben.

Viszont ha úgy döntesz, őszinte leszel, kétszer is gondold meg, hogy biztosan egy családi vacsora alatt akarod-e megosztani ezeket a dolgokat. Igaz, hogy könnyebb itt megtenni, amikor úgyis együtt van mindenki, másrészről, ha nem akarsz az est központi témájává válni, inkább várj az esemény legvégéig. Segíthet az is, ha megkéred őket, tartsanak tiszteletben bizonyos korlátokat (pl. mondhatod, hogy „fontos nekem, hogy ezt tudjátok rólam, de nem szeretnék erről többet beszélni ma este”.)

Ne félj véget vetni a kínos beszélgetéseknek

A kényelmetlen beszélgetések a családi összejövetelek elmaradhatatlan velejárói. Előfordulhat, hogy kínos tanácsok kereszttüzében találod magad, legyen szó akár termékenységi csodadiétákról, vagy a gyerekvállalás ideális időpontjáról. Szóba kerülhetnek a terhesség és anyaság negatív aspektusai is. Márpedig azt hallgatni, ahogyan a nővéred a reggeli rosszullétekről panaszkodik kifejezetten fájdalmas lehet, ha közben te mindent megadnál ezekért a rosszullétekért.

Ha egy kínos beszélgetés közepén találod magad, ne félj témát váltani. Ha máshogy nem megy, akár nyíltan megmondhatod, hogy nem szeretnél valamiről tovább beszélni. Persze segít, ha mindezt mosolyogva, a lehető legkevesebb kritikus éllel teszed.

Készülj fel mások terhességére

Mi lehetne jobb alkalom a családi összejöveteleknél egy újabb gyerek érkezésének bejelentésére? Legyen szó akár konkrét bejelentésről, vagy célozgatásról, nehéz reagálni ezekre, ha éppen a teherbe esésért küzdesz. Lehet, hogy örülsz az illető családtag boldogságának,ettől még fájdalmas tud lenni a bejelentés. Ha nem készülsz fel lelkileg ezekre a pillanatokra, az lesz a vége, hogy erőltetetten gratulálsz majd az illetőnek, miközben a sírás fojtogat. Ne szégyelld az érzelmeidet de készülj előre, hogy ilyen szituáció előfordulhat.

Bújj el a fürdőszobában pár percre

Ha eleged van, vagy csak kell egy hely, ahol kisírhatod magad vagy megnyugodhatsz, nyugodtan bújj el a fürdőszobában egy kis időre. Senki nem tudja, miért vagy benn és ha az ajtó zárható, tökéletes hely az elrejtőzésre.

Nyugodtan folyasd a csapot, ha nem akarod, hogy bárki hallja a sírásodat (bár sokszor a család magától is olyan hangos, hogy ez nem valós veszély…) Teljesen természetes, ha néha nem tudod visszatartani az érzelmeidet. Sírd ki magad, mosd meg az arcod és menj vissza a többiek közé.

Néhány tanács

Lehet, hogy bűntudatod lesz, amiért nem örülsz a nővéred terhességének. Lehet, hogy szemétnek tartod magad, amikor megkéred az unokatestvéredet, hogy ne beszéljen többet a szüléséről. Ne érezd rosszul magad emiatt, ezek teljesen normális reakciók.

A terméketlenséggel küzdeni nagyon kemény harc. Sokszor már az is szerencse, ha egy-két családtag vagy barát meg tudja érteni a helyzetedet. A legtöbb ember nem akar bántani, mégis, egyszerűen nem tudják átérezni, min mész keresztül. Támogatni akarnak, de nem tudják, hogyan.

Ha úgy érzed, ki kell hagynod a karácsonyozást idén, hagyd ki nyugodtan. Ha segít, hogy késve érkezel, vagy korábban mész el, tedd azt. Ha el kell bújnod a fürdőszobába sírni egyet, ha vissza kell utasítanod, hogy megfogj egy kisbabát, ne érezd magad rossz embernek. Mindez csak azt jelenti, hogy egy emberi lény vagy emberi érzésekkel – érzésekkel, amit mindenki megért, aki valaha is küzdött a terméketlenséggel.

(via verywell)