Családos lelkinapot tartottak Veszprémben

A Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportja idén is megszervezte a családokat hívó nagyböjti lelkinapot április 6-án Veszprémben, a Padányi Katolikus Iskolában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családos
2019. április 16. Magyar Kurír

A program szentmisével kezdődött, melyet Márfi Gyula érsek Fodor János családreferenssel és Gyöngyös Balázs atyával együtt mutatott be.

Szent János evangéliumából az a rész hangzott el, amelyben Jézust nem akarják elismerni Messiásnak a főpapok és farizeusok, mert Galileából származik (Jn 7,40–53). Márfi Gyula prédikációjában ehhez kapcsolódva figyelmeztetett, hogy hitünkhöz hozzátartozik a szenvedés, a támadások elviselése is, nem csak a szeretet gyakorlása.

Vannak olyan jelek, amelyek szerint ez nem minden hívő számára természetes és egyértelmű – szögezte le a szónok. – Manapság is sokan támadják az Egyházat (ahogy annak idején Jézust), és sajnos kettős mércével mérve hátrányosan megkülönböztetik. Például ha egy gyerekmolesztálási ügyben felvetődik egy pap személye, az a sajtóban rögtön vezető hír, pedig azok az esetek, amelyekben egyházi személyek érintettek, csak elenyésző hányadát teszik ki a teljes problémakörnek.

A főpásztor kiemelte, hogy az ellenséges főtanácsban ott volt Nikodémus is, aki kiállt Jézus mellett. Ne általánosítsunk tehát, figyelmeztetett, ne ítéljünk elhamarkodottan: más alapállású, kultúrájú, hitű csoportban is lehet olyan, aki mellettünk áll.

A szentmise után bemutatkozott Leitner Veronika, aki Csernai Balázs atya mellett áprilistól a jövőre megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának munkatársa a Veszprémi Főegyházmegyében. Felhívta a családok figyelmét a 2020-as esemény nagy elsőáldozására való jelentkezés közelgő határidejére.

Ezt követően a Tatabányáról érkezett Tisch Dávid és Detti a Házas Hétvége mozgalomról beszéltek, amely segít életben tartani a házasságokat a hétköznapi nehézségek közepette. Velük együtt érkezett csoportjuk papi kísérője, Gyöngyös Balázs atya, aki elmondta, hogy e találkozások révén ő is fejlődik lelkileg. Rámutatott: a papság is egy életre szóló szentség, hivatás, ugyanúgy, mint a házasság. Egymásra figyelve közelebb kerülhetünk Istenhez és egymáshoz is.

A nap főelőadója, Ocsovai Grácián OFM Márfi Gyula gondolatmenetét folytatta. Kiemelte, hogy a támadások ellen úgy védhetjük meg magunkat, szeretteinket, ha lelkileg erősek vagyunk; ehhez pedig az egyik lehetőség az ima. Arra biztatott a ferences szerzetes, hogy térjünk vissza gyökereinkhez, forduljunk bátran a szent (őr)angyalokhoz! Rámutatott: ez az Egyházon belül sem kap mindig kellő hangsúlyt.

Hazánk Mária országa, a lelkinap is a hónap első szombatjára, a Szűzanya napjára esik – emlékeztetett az előadó, és arra biztatta a résztvevőket, fohászkodjanak bátran Máriához.

Jézus szent arcának tisztelete is lelki védőbástyánkat erősíti, építi. Ezzel el is jutott a családpasztoráció ez évi jelmondatához: „Keresd Krisztus képmását minden arcvonásban!” A lelkében és hitében erős ember könnyebben megtalálja más arcában Krisztus képmását, ami aztán visszahat rá is, hiszen ha így tudja embertársait látni, az őt magát is megerősíti – hangsúlyozta Ocsovai Grácián.

Az előadás után a lemondásról és a Krisztus-keresésről folytatott kerekasztal-beszélgetés során Varga Endre, a veszprémi Civil Ház vezetője kérdezte Grácián atyát, Pozsgai Attilát és Nórát, valamint Bálint Bánk pszichológust.

A beszélgetés folyamán felvetődtek a következő kérdések: Mit jelent a lemondás és a böjt? Miről, hogyan mondjunk le? Mi van, ha nem sikerül a „nagy elhatározás”? Hogyan adjunk mintát gyermekeinknek, hogyan keressük magunkban és másban Krisztust? Kikben könnyebb Őt felfedeznünk: a hozzánk közel álló vagy távoli emberekben? Hogyan formáljuk jobbá környezetünket, végsősoron hogyan evangelizáljunk?

Néhány kiragadott válasz: arról mondjak le, amiről a legnehezebb, ami számomra a legdrágább; a böjt a vallásgyakorláson túl személyiségfejlesztés is; hasonló gondolkodású ember jelenléte erősít, könnyebben felfedezem benne Krisztus képmását, viszont aki igazán közel áll hozzám, néha az idegeimre megy; legyünk az élet sója észrevétlenül, mindig ott, ahol éppen szükség van ránk – hitelesen, derűsen.

A program szervezésének és lebonyolításának aktív résztvevője volt Fodor János atya, a Veszprémi Főegyházmegye családreferense. Lehetőség volt szentgyónásra és lelki beszélgetésre is Darnai János atyával, a programnak helyet adó intézmény lelki igazgatójával.

A felnőttek számára kínált programokkal párhuzamosan a gyerekek – akik még többen voltak, mint a felnőttek – szintén számos lehetőség közül választhattak: bábszínház, kézműves-foglalkozások, légvár, kutyás játszóház, sport, kémiai kísérletek, szabadulós játékok.

Fotó: Magyar Kurír