Cseréljük le gyermekeink életének “háttérképét”!

Átfogó intézkedéstervezettel készül a brit kormányfő annak érdekében, hogy a gyermekeket megvédje a túlszexualizált, média és hirdetésközpontú világtól. A szigetországban ezentúl becsomagolva árulhatják a férfimagazinokat, s a kisebbek számára tilos lesz bizonyos, túl felnőttes ruhák árusítása is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 10. czefernek.lena

Egy múlt héten közzétett brit tanulmány szerint az üzleti világ egyes részei és a média szemmel láthatóan elvesztette kapcsolatát a szülőkkel. “Hihetetlenül túlszexualizált világban éljük, napjainkat, miközben azt sem tudjuk, hogy jutottunk idáig, a szülők többsége joggal érezheti úgy, hogy mai kultúránk nem megfelelő gyermekei számára.” A brit gyerekesek többsége azt szeretné elérni, hogy maga dönthessen arról, milyen hatások érik gyermekeinket.  A Reg Bailey által vezetett Keresztény Anyák Uniója jótékonysági szervezet által indított kezdeményezés lecserélné gyermekeink életterének “háttérképét”.


A napokban David Cameron brit miniszterelnök is kiállt a szervezet szándékai mellett, és egy készülő tervezettel igyekszik támogatni a kezdeményezést. A tervek szerint a brit médiafigyelő Ofcom jobban figyel majd a szülők igényeire egyszersmind a gyerekek érdekeire, a viszonteladók pdig nem árusíthatnak majd felnőttes gyerekruhákat (például fekete vagy push-up-os melltartót, szexuális feliratokkal ellátott termékekekt) tinédzserkorúnál fiatalabb gyermekek számára. Szigorításra számíthat a teljes média, többek között barna borítóban árulnák a címlapon meztelen nőket szerepeltető férfimagazinokat is.

A Guardian brit lap hasábjain megjelent “Hogy a gyerekek gyerekek maradhassanak” című tanulmány a következő javaslatokkal szeretné elérni, hogy ne lehessen “kereskedelmi érdekeknek alárendelni a gyermekkort”:

– A brit reklámetikai hatóság ne támogassa szexuális tartalmú hirdetőtáblák elhelyezését iskolák és óvodák közelében, vagy bármilyen más területen, ahol gyermekek is láthatják azokat.
– Szigorítani kell a szexuális és erőszakos tartalmú képek sugárzási szabályait a televízió este 9 óra előtti műsorsávjában. A zenei videókat is el kell látni a filmek besorolásához hasonló korosztály-feliratokkal.
– Készüljön olyan weboldal, amely elősegíti a kommunikációt a különböző média- és kommunkiációs hatóságok, kereskedelmi cégek és a szülők között.
– Tegyék könnyebbé a szülők számára a korhatáros tartalmak kizárását az interneten.
– A férfiamagazinok kerüljenek le az újságosbódék polcairól, vagy árulják őket fóliával letakarva.

A riport arra is kitér, hogy a szülők és érdekvédő szervezetek számára a szexualizált és nemközpontú ruhák, termékek és egyéb szolgáltatások gyermekek számára történő értékesítése okozza a legnagyobb fejtörést. Ennek a problémának orvoslása érdekében azt várják a Brit Kereskedelmi Konzorciumtól, hogy egyeztetve a Mumsnet (Anyukák Internetes Közössége) szülői fórummal hozzanak létre új etikai kódexet, melyben a viszonteladókat arra ösztönzik, hogy ne áruljanak az életkornak nem megfelelő, nemi tartalmakat hordozó ruhákat. (Például ne lehessen kapni fekete vagy push-up melltartót, szexuális tartalmú feliratot hordozó ruhákat tinédzserkor alatt, valamint ezeknél a korosztályoknál ragaszkodjanak az egyszerűbb, szerényebb fürdőruhákhoz.)

Carrie Longton, a Mumsnet egyik alapítója, aki régóta küzd a kirívó gyerekruhák ellen, üdvözölte a javaslatot és azt, hogy most az egész iparág felismerte felelősségét a témában. “Azért indítottuk el a ‘Let Girls be Girls’ (Hogy a kislányok gyerekek maradhassanak) elnevezésű kampányt, hogy a viszonteladókat meggyőzzük arról, nem szabad a gyerekeknek olyan terméket eladni, ami hangsúlyozza vagy kihasználja a bennük rejlő szexualitást.

A Bailey tanulmány ugyanakkor arra is rámutat, hogy szükség van arra, hogy szülők jobban kontrollálhassák a gyerekek által látogatott internetes tartalmakat, és a gép előtt töltött időt. Egyes hangok szerint, ha az iparág nem tesz lépéseket az ügyben, akkor a kormánynak kell közbeavatkoznia.

 

Fotó: amalthya/Flickr