Csiszog, nyikorog, szorít… vagy csak büdös? Cipőkérdések

Civilizált életünk velejárója, vagy inkább: velünk járója, mégis számtalan gond lehet a cipővel. Megvettük és aztán két nap múlva törni kezdi a lábunk, vagy egy bizonyos padlón nyikorog és ez zavaró? Mit tegyünk ilyenkor?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 08. szabo.daniel

Civilizált életünk velejárója, vagy inkább: velünk járója, mégis számtalan gond lehet a cipővel. Megvettük és aztán két nap múlva törni kezdi a lábunk, vagy egy bizonyos padlón nyikorog és ez zavaró? Mit tegyünk ilyenkor?


Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek szempontjait is alaposan figyelembe kell venni, az ő esetükben ugyanis nemcsak komfort, de anatómiai kérdést is feszegetünk. A kialakuló gyerekláb egyik legalapvetőbb alakítója a cipő maga, ezért nem éri meg olcsó, vagy agyontaposott „kényelmes” cipőkben járatni a gyereket.

Ha szorít

A legegyszerűbb probléma: várjunk. Ha természetes anyagból van a cipő, akkor mindenképp fog nyúlni, sőt, egész pontosan felveszi a lábunk alakját, ez áll a gyerekcipőkre is. A talpat mindig vizsgáljuk meg azonban, ha ragasztott és nem varrt, és lényegesen vastagabb, mint a felsőbőr rész, akkor járás közben a szorosság miatti ellenfeszítés okán el fog válni a két réteg egymástól, vagyis tönkremegy. Igyekezzünk jó minőségű cipő vásárlására, de legalábbis harmonizáljon e két réteg vastagsága.

Ha nyiszog

Egy szintén orvosolható probléma, csak bármilyen nem kenődő cipősprayt kell fújni – a talpra. Igen, ahova tehát nem való. A legjobb egyébként (lehet kövezni), ha a nyiszogó gumitalpat az egyébként minden háztartásba ajánlott WD40 nevű kenőanyaggal fújjuk be. Ez egyébként is praktikus a nyikorgó ajtóknál, vagy nem fogó biciklifékeknél, ugyanis a fémet csúsztatja, de a gumit felpuhítja, így az fék esetében pl. jobban fog, cipő esetében pedig jobban tapad, tehát nem csiszog-nyiszog.

Ha tör

Felnőttek: cipőboltokban kapható, speciálisan erre kifejlesztett cipőtágító spray, ami szinte minden anyaghoz van vagy jó. Gyerekek: mivel amúgy is gyorsan nő a lábuk és évszakonta más cipőt kell venni, nem éri meg a munka, már csak a fentiek miatt sem. A gyereklábon okozott cipő általi elváltozások, legyen az csak egy ártalmatlannak tűnő pici bütyök, ami megmarad, egész életre szóló hátfájást eredményez. Megéri? Ha nem, vegyünk neki olyan cipőt, ami nem töri.

Ha büdös

Fontos tudni, hogy a cipő büdösségének az oka nem mindig a cipő, gyakran már a zokniban is hiba van. A bűzlés oka a szellőzni képtelenség okán felgyülemlett izzadtság, mégis, ez még gyakran a 100% műanyag cipőknél is megoldott probléma. Mindenesetre ne legyünk restek legalább bőr felsőrészes cipőt választani magunknak, sportcipőnél pedig a puha, vastagabb bélésűek az ajánlottak, ezek általában elvezetik az izzadtságot. Zokninál is törekedjünk a természetes anyagokra, akármilyen édes mackó van is rajta.

Más kérdés, ha a szag úgymond külső okokkal bír: igen, kutyakaki. A gyerekeknél központi jelentőséggel bír a megfigyelés és megtapasztalás fontossága, gyakran akkor is belelépnek, amikor világosan látják, mi van előttük. Ez talán akkor a legkellemetlenebb, amikor már a volánnál vesszük észre, és így a gyereknek volt alkalma összetapicskolni a cipővel az ülés háttámláját is. Megoldás: futtassuk egy kicsit fűben, vízben, hóban, ami éppen van, aztán ledörzsölés és higiéniai szempontból inkább valami eldobhatóval való lemosás (pl. mosogatószeres konyhai papírtörlő). A hátramaradó szag gyakran csak a mi orrnyálkahártyánk emléke, de ha biztosra akarunk menni, az érintett területeket érdemes gyengéden áttörölni valamilyen sav alapú természetes szerrel, mint amilyen az ecet  vagy a citrom. És ha rendesen impregnáltuk a cipőt korábban, akkor annak sem lesz baja.