Divat vagy praktikum, avagy miért jó, ha hordozom a babám?

Hogyan kell jól megkötni egy hordozókendőt? Lehetséges sportolni hátunkon egy kisdeddel? Egyáltalán mit adok a kisbabámnak azzal, ha hordozom? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a 4. Nemzetközi Babahordozó Héten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 14. czefernek.lena

Hogyan kell jól megkötni egy hordozókendőt? Lehetséges sportolni hátunkon egy kisdeddel? Egyáltalán mit adok a kisbabámnak azzal, ha hordozom? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a 4. Nemzetközi Babahordozó Héten.


Totyogók, pár évesek, kúszó és néhány hónapos kisbabák, no meg persze a babahordozás iránt elkötelezett vagy érdeklődő anyukák a főszereplők most az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban, ahol egy héten keresztül várja színes programokkal az oda látogatókat a 4. Nemzetközi Babahordozó Hét. A Családháló belekukkantott az eseménybe, ahol hordozókendős kismamatorna és személyes tanácsadás mellett izgalmas előadások avatják be a mamákat a hordozás rejtelmeibe. Pénteken Szaszkóné Makó Sarolta, az Ölbebaba Egyesület szakértője beszélt a hordozás szerepéről.

Mit adok a babámnak, ha hordozom?

Sokan csak divatnak tartják, mások praktikus okok miatt választják a hordozást, de azt kevesen tudják, hogy az Afrikában, Amerikában és Ázsiában a természeti népeknél igen elterjedt módszer  Európában, sőt, még Magyarországon sem teljesen idegen jelenség. Régi felvételek tanúskodnak ugyanis arról, hogyan vitték a vidéki asszonyok kosarakban, kendőkben kisdedjeiket. A polgárosodás előretörésével a babahordozás a szegények szokásává vált, ám napjainkban reneszánszát éli ez a módszer, amely fizikailag és lelkileg egyaránt hozzájárul a kisbabák egészséges fejlődéséhez.

Fizikai hatások

Sokan attól félnek, hogy a hordozás nem tesz jót a baba gerincének, csípőjének, ám fiziológiai szempontból éppen az ellenkezője igaz – árulta el előadásában Szaszkóné Makó Sarolta. A baba gerince ugyanis még nem a felnőttekre jellemző kettős S-alakot viseli, hanem C betűt formál, könnyen megfigyelhetjük ezt akkor, ha megnézzük, a pici hogyan bújik ösztönösen anyukájához. A póz ugyanaz, csak itt a gyerek gerince tökéletesen beleilleszkedve a kendőbe támasztékot kap és súlya sem olyan megterhelő az anyuka számára.

A baba csípőízülete ilyenkor még szintén nem egy kifejlett felnőttéhez hasonlít, a formálódáshoz pedig éppen az a béka pozíció segíti hozzá a legjobban, amelyet a kicsik ösztönösen végeznek és amelyet a legtöbb hordozókendő szintén biztosít számukra. A babák kissé görbe lábszára szintén azt bizonyítja, hogy a csimpaszkodás ősi ösztön, amely remekül illeszkedik a hordozás módszeréhez. A testi hatások között ott találjuk még a légzés és hőszabályozás egyenletesebbé válását, az anyára és a babára is ható pozitív hormontermelődést, valamint az izomzat folyamatos stimulálódását. A hordozás ugyanakkor elősegíti az egyensúlyi szervek valamint a mozgás fejlődését is.

Lelki fejlődés

A módszer azonban nem csak fizikai, lelki értelemben is fejleszti a babát – árulta el az előadó hozzátéve hogy ennek fő oka, hogy a hordozás fejleszti az anya (esetleg az apa vagy egyéb családtagok) és a gyermek közötti kötődés kialakulását. Bizonyított tény, hogy a kiskorban kialakult kötődések később hatással vannak szociális kapcsolatainkra, különösképpen párkapcsolatunkra. Ezen kívül meghatároznak egyéb pszichológiai beállítottságokat is, sőt, még azt is befolyásolják, hogyan viselkedünk bizonyos helyzetekben vagy hogy hogyan viszonyulunk például az alkoholhoz és a drogokhoz – sorolta a babahordozás előnyeit Szaszkóné Makó Sarolta.

Hozzátette, a hordozott babáknál a biztos kötődés mellett megfigyelhető, hogy kevesebbet sírnak (kevesebb okuk is van rá) és könnyebben megnyugszanak. Mivel a babának több lehetősége és ideje van a nyugalmas szemlélődésre, több inger és információ is éri őket a hordozás alatt, ami szintén fejlesztő hatású. Mivel a gyerek egy szintbe kerül a felnőttekkel, hordozás során természetesebb módon válik részévé a közösségnek is. A hordozás ezen felül növeli az anya kompetencia-érzését és elősegíti az apa-gyerek kötődést is – sorolta a hordozási szakember.

Hogyan hordozzunk?

A legfontosabb, hogy mindig szorosan öleljük át a babát, megtartsuk a gerincét és hogy a pici biztonságban érezze magát. Mindig figyeljünk a megfelelő testtartásra! A baba csípőjének sem jó, de egyébként is kényelmetlen, ha olyan hordozóeszközt választunk, amely alul csak egy vékony, „bugyiszerű” anyaggal tartja a gyereket, hiszen így ezen az egy területen oszlik csak el súlya. Mindig függőlegesen hordozzunk (ez alól kivételt jelent a kendős bölcsőtartás)! A babák sem szeretnek vízszintesen lenni, de az anyának sem jó az úgynevezett „táska” effektus, amely az így tartott babáknál az anya mozgásának hatására létrejön. Arra is figyeljünk, hogy sose arccal kifelé hordjuk a picit! Ha már kíváncsi, nézelődik, akkor vegyük inkább a hátunkra! Ez egyébként is négy hónapos kor körül szokott gyakrabban előfordulni, ekkorra már a baba is eléri az 5-7 kilogrammot, ami az elölhordozás határköve – figyelmeztetett a szakember.

Miben hordozzunk?

Ma már számtalan lehetőség közül választhatunk a kötött vagy rugalmas hordozókendőtől elkezdve a kínai típusú kendőkön keresztül a kengurukig, de általában nagyon szubjektív, hogy kinek melyik eszköz válik be a legjobban. Ezért érdemes akár hordozási szakember segítségét is igénybe venni a számunkra leginkább megfelelő eszköz kiválasztásához.