Divatos nevek, névadási divatok

Ha kíváncsi vagy a névadási trendekre, illetve arra, hogy melyek a legnépszerűbb itthoni fiú- és lánynevek, akkor cikkünkből megtudhatod.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 07. szabo.daniel

Ha kíváncsi vagy a névadási trendekre, illetve arra, hogy melyek a legnépszerűbb itthoni fiú- és lánynevek, akkor cikkünkből megtudhatod.


Még az ősidőkben a születendő gyermeket tabu volt elnevezni, sőt még az újszülött csecsemőknek sem volt nevük, sokáig gúny- illetve rejtő nevekkel éltek a gyermekek, mert a hiedelem úgy tartotta, hogy ezek a nevek megvédik az apróságokat a rossz szellemektől és betegségektől.

Ma az utóneveknek nagyobb szerepük van, mint eddig bármikor, mivel rendkívül sokan vagyunk, tömegben élünk és mindenki azt szeretné, hogy a gyermeke „megjegyezhető” legyen. A boldog szülők több mint 1300 férfi- és 1600 női név közül válogathatnak, de ha nem találnak ínyükre valót, akár ki is találhatnak egyet.

Névadási trendek

Pár évvel ezelőtt még a legfőbb trend a névöröklés volt, az újszülött baba a nemétől függően vagy az apa, vagy az anya utónevét kapta meg, vagy esetleg valamelyik távolabbi rokonét, így nem volt ritka az, hogy egy családban fellelhető volt két-három Erzsébet, Marika vagy János és József. A névöröklés trendje manapság már inkább a második utónévnél jellemzőbb, szinte csak gesztusként jelenik meg az öröklött név.

A kettős utónév az utóbbi pár évben szintén reneszánszát éli, a második utónév szerepe többféle lehet. Egyfelől azért választunk a babának egy második utónevet, mert a hőn áhított név nem passzol a vezetéknévhez, például a Németh család mindenáron szeretné a fiát Hunornak keresztelni, ám a két nemzetségnév nem mutat szépen egymás mellet, ezért beékel egy semleges nevet például a Ferencet. A második keresztnév ötlete akkor is felmerül, ha a családnév „túl” általános pl. Szabó, Tóth, Nagy, Kiss, Kovács így két keresztnévvel máris egyedibbé tettük a gyermek nevét.