Egy játszóház kulisszái mögött

Beköszöntött az ősz, s a falevelek hullásával egyenes arányban csökken a szabadtéri programok kínálata is. Szerencsére egyre több a lehetőség azon anyukák számára, akik nem szeretnek négy fal között ülni, mégsem adnák bölcsibe totyogó kisbabájukat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 23. czefernek.lena

Beköszöntött az ősz, s a falevelek hullásával egyenes arányban csökken a szabadtéri programok kínálata is. Szerencsére egyre több a lehetőség azon anyukák számára, akik nem szeretnek négy fal között ülni, mégsem adnák bölcsibe totyogó kisbabájukat.


Napjainkban fénykorát éli a játszóház műfaja, mely a 2000-es években kezdett elterjedni Magyarországon. Ezek a többfunkciós intézmények afféle bölcsödébe oltott művelődési házként funkcionálnak, s egyszerre oldják meg az alkalmi gyerekfelvigyázás problémáját, jelentenek kikapcsolódást, feltöltődést a mamának és közösségi programot, játéklehetőséget a babának is. Arról, mi zajlik a kulisszák mögött, Kármán Eszterrel, a Kacifánt Játszóház és Baba-Mama Klub egyik alapítójával beszélgettünk, aki saját tapasztalatai alapján kezdett bele a vállalkozásba szintén kisgyermekes anyuka unokahúgával.

Gyakorló anyukaként megtapasztaltuk, milyen nagy szükség van egy olyan helyre, ahová a babázás mellett el tudunk járni, ahol szocializálódhatunk – mesél a kezdetekről Eszter, aki azt is elárulja, hogy a vállalkozás beindításához az adta az ötletet, hogy a környékükön nem volt ilyen lehetőség. Volt, hogy többet utaztunk egy foglalkozásért, mint amennyit a dolog megért, ráadásul különböző problémákkal szembesültünk: az egyik helyen nem tudtunk rendesen babakocsival közlekedni, máshol nem volt hely és lehetőség egy foglalkozást követő jóízű beszélgetésre sem; egyszóval úgy döntöttünk, inkább megteremtjük a számunkra ideális közeget, ahol mi is és a vendégek is jól érezzük magunkat.

És hogy milyen is az a játszóházi környezet, amiben a kisbabák és az anyukák is megtalálják a számításaikat? A Kacifántban gyakorlatilag bármilyen felállásban vendégeskedhetünk: ha félénk vagy túl pici a babánk, akkor velünk együtt játszhat, ha pedig nagyobbacska, akkor mi kávézhatunk és beszélgethetünk a kismamatársakkal, miközben képzett segítő foglalkozik a csöppségekkel. Akkor sincs baj, ha el kell intéznünk valamit, hiszen van gyermekfelügyelet, amely természetesen igénybe vehető a szülőknek szóló foglalkozások, tanfolyamok alatt is. Ha pedig kérdésünk, problémánk adódik a gyerekneveléssel kapcsolatban, bártan kérdezhetjük az intézmény pszichológusát is.

A játszóházba gyakorlatilag már 3 hónapos kortól várják a csöppségeket és szüleiket, a felső korhatár pedig 7 év. Ez egy olyan közeg, ahol az anyukák tartalmas programokat találnak, mozoghatnak, és végre megoszthatják tapasztalataikat társaikkal, ahelyett, hogy be lennének zárva négy fal közé. De az is igaz, hogy a totyogó gyerekek is igénylik a társaságot – főleg, ha nincs testvér – és ezért egy-két alkalom után már vágynak vissza ebbe a szórakoztató, játékos közegbe.

A játszóház vezetőjének az a véleménye, hogy felgyorsult világunkban nem csupán arra vágyik az anya, hogy több impulzus érje a gyerek gondozásának időszakában, de arra is nagyobb az igény, hogy a piciket mihamarabb lehessen különböző fejlesztő programokra vinni. Ezek a foglalkozások az ősz beköszöntével kezdődnek, és a legkülönbözőbb lehetőségeket kínálják a babák és az anyukák számára a babamasszázstól és nyelvtanítástól elkezdve a közös táncon, jógán keresztül a kommunikációs fejlesztésig. Igyekszünk  minden, hozzánk járó korosztálynak nyújtani hasznos programokat, vannak baba-mama, bölcsis, és ovis foglalkozásaink – mondja Kármán Eszter, hozzátéve, hogy délelőtt inkább a picikkel jönnek az anyukák, délután viszont a bölcsis, ovis gyerekeket hozzák a Kacifántba olyan programokra, amelyek a bölcsi, ovi kínálatából hiányoznak (pl: ovis jóga, sakk-ovi, Dalolka, Mozgolódó, Tündértánc).

És hogy mennyire megfizethető egy ilyen babának-mamának járó közösségi élmény napjainkban? Az óradíj ezer forint, ami a Kacifánt vezetője szerint teljesen átlagos költséget jelent a játszóházak között. Mint azt megtudjuk, a játszóházak között nincsen alacsony vagy magas árkategória, maximum pár száz forintos különbség mutatkozik meg a helyszínek között. A foglalkozások díja egyébként 1200 és 1800 forint között mozog, attól függően, hogy gyerekes vagy felnőtt programról, 45 perces, vagy másfél órás kurzusokról van szó. Természetesen mindenhol vannak bérletek, amelyek megvásárlásával pénzt takaríthatunk meg – sorolja a lehetőségeket Kármán Eszter.