Egy jó bulival köszöntötték az édesanyákat

Nem csupán a legkisebbeknek és édesanyjuknak, de az egész család apraja-nagyjának szervezett kiváló táncos-zenés mulatságot a FICSAK. Az idei anyák napját áztató esőbe vitt színt ez a vidám rendezvény, melyen a Családháló is ott járt.

Ringató
2019. május 06. Családháló

A legtöbb anyák napját vidám tavaszi idő kíséri, s a kötelező kellékként leszedett “orgona ága” sem áztatja ilyenkor tavaszi kabátunkat. Idén azonban másként rendelkeztek az égiek, s a magát régóta várató eső beszorított minden édesanyát s ajándékozni vágyó csemetéjét a négy fal közé május első hétvégéjén. Ezért aztán különösen nagy örömmel indultunk neki a FICSAK által szervezett anyák napi rendezvénynek, ahol a cím szerint “Ezer család énekel”.

Ha ezer családnak talán nem is jutna hely a Nemzeti Táncszínház parádésan felújított új épületében, a Millenárisra megálmodott rendezvénycsarnok dugig megtelt érdeklődő családokkal. A szervezők azonban nem bíztak semmit a véletlenre, s a főleg kisebb gyerekeseket megcélzó hétvégi programon egy pillanatig sem engedtek minket unatkozni. Rögtön a bejáratnál apró ajándékokkal várták az érkező kicsiket, akik apróbb ügyességi feladatokért cserébe zsebelhették be jutalmukat. Nem hiányozhattak az elmaradhatatlan kézműves foglalkozások sem, és az arcfestők sem pihentek egy pillanatra sem: becsülettel végigrajzolták a rendezvény egészét, számtalan kislány és kisfiú arcára csalva boldog mosolyt no és persze színes figurákat.

A rendezvény fő attrakciója mégis az a program volt, amelyen a Gróh Ilona által kidolgozott Ringató módszer segítségével adtak koncertet a legapróbbaknak: megteltek a foglalkozásra leterített filcszőnyegek, és apuka-anyuka, féléves, egyéves, totyogó és óvodás együtt dülöngélt, rötyögött, s aki tudta, fújta az ismerős dallamokat. A kicsiny arcokra írott boldogság mellett jó volt látni ezt a rengeteg aktív apukát, akik ugyanúgy ismerték a mondókákat, s számottevően kivették a részüket a rendezvényből.

Kicsit nagyobbaknak szólt a Kolompos együttes mókás-mulatós táncháza, mely stílszerűen táncra perdített minket a Táncszínház aulájában. Itt már inkább az anyukák és a nagyobbacska gyerkőcök brillíroztak, de ez sem gátolta meg az együttest abban, hogy vidám hangulatot varázsoljon ezen a borongós szombati délelőttön a megjelent családoknak.

Az immár sokéves hagyománnyá vált esemény először Ezer anya énekel címen indult el a Millenárison, ám mostanra igazi családi eseménnyé nőtte ki magát, amit kár kihagyni, főleg az apróbb gyermekeseknek. Az eseményen megjelent Novák Katalin is, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is, aki arról beszélt a rendezvény elején, hogy gyerekeivel maga is járt Ringató foglalkozásra. Azt is elmondta, a kormány a jövőben is biztosítja a családi adókedvezményt, az otthonteremtési programot és minden eszközt, amely anyagilag megkönnyíti a családok életét. Hozzátette:  január elsejétől életbe lép a négygyerekes nők személyi jövedelemadó  mentessége, erre is érdemes gondolni a gyerekek tervezésekor.

Király Nóra, a Ficsak alapítója azt hangoztatta, hogy a szeretetről, a meghittségről és az édesanyává válásról szól az anyák napja, amelyre a rendezvényen közös énekléssel, mondókázással tudnak ráhangolódni a családok. És valóban, a közös éneklés és táncolás igazi anyák-napi ajándékká vált az egész család számára ezen az esővel öntözött májusi hétvégén.

A Gróh Ilona által kidolgozott Ringató-módszer a kodályi alapelvekre épül, lényege a kisgyermekeknek a zenei nevelésbe való korai bevonása az édesanyákkal közös, élményt adó játékos foglalkozások keretében. Az éneklés mellett a foglalkozásokhoz többek között az ölelés és a mondókázás is hozzátartozik. A módszer célja, hogy az éneklés ne legyen szorongás forrása a gyermekek számára. A foglalkozásokon már pár hónapos kisgyermekekkel is részt lehet venni.

Fotó: Családháló/ MTI-Mohai Balázs