Egy zug, ahol alszom – gyerekek “hálószobatitkai”

Mindenki alszik és mindenki felnő valahogyan - de nem mindegy, hogy hogyan! Luxuskörülmények között hajtja álomra a fejét vagy egy huzatos matracon szenderül el a gyermek? James Mollison fotográfus különleges sorozattal kívánja felhívni a figyelmet a nehéz sorsú gyermekek segítésére: megmutatja nekünk hálószobájukat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 23. czefernek.lena

Mindenki alszik és mindenki felnő valahogyan – de nem mindegy, hogy hogyan! Luxuskörülmények között hajtja álomra a fejét vagy egy huzatos matracon szenderül el a gyermek? James Mollison fotográfus különleges sorozattal kívánja felhívni a figyelmet a nehéz sorsú gyermekek segítésére: megmutatja nekünk hálószobájukat.


James Mollison fotográfusnak szerencséje volt oxfordi kis szobácskájával, amin először egy trópusi hallal kellett megosztoznia, majd két háziegérrel. A falakon poszterek: Madonna és Duran Duran, no meg a Rolling Stones és Jimi Hendrix – minden egy gyerek változó ízléséhez alkalmazkodott.

Ám a dokumentarista szerint nem minden apróság él efféle luxusban. “Gyerekként csupán egy apró zugod van a házban” – állítja Mollison, aki szerette volna elkerülni a szükséget szenvedő gyermekek bemutatásában fellelhető sztereotípiákat. Ezért legújabb könyvében (“Where Children Sleep” – Ahol a gyermekek alszanak) egy különleges módját választotta a hatalmas társadalmi különbségek bemutatásának.

Nem szomorú arcokat és fogatlan mosolyokat, hanem gyermekek hálószobáit láthatjuk képein, hanem egyszerű portrékat a hozzá tartozó szobácskával. Hol fodros ágyacskát, játékokkal teli forgatagot, hol egy huzatos útszéli matracot vgy egy összetákolt kunyhóban fekvő rongycsomót kapott lencsevégre Mollison, aki több, mint 200 fotóalannyal dolgozott a munkája során.

Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni a képekből készült válogatást.