Egyszülős Központ: ősztől indul a pótnagyi program

Ősztől pótnagymama- és pótunoka-kereső lehetőséget biztosít internetes felületén az Egyszülős Központ, de más szervezetek is keresik a lehetőséget arra, hogy a generációk egymásra találjanak. A jelek szerint erre jelentős a társadalmi igény, de a barátkozás hosszadalmas dolog.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nagyszülő
2017. július 26. Magyar Idők

Pótnagyikereső lehetőség már most is létezik alapítványunk honlapján, ám akkora társadalmi igényt tapasztalunk a lehetőség iránt, hogy ősztől kampányszerűen foglalkozunk ezzel a területtel – mondta a Magyar Időknek Nagy Anna volt kormányszóvivő, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. A szervezet 2005-ben jött létre. Tavaly év végén félmilliárd forint kormányzati támogatást kaptak, amelyből várhatóan idén ősszel, de legkésőbb a jövő év elején nyitják meg az Egyszülős Központ székházát. Április óta már működik az internetes portáljuk, szakembereik jogi és pszicholó­giai tanácsadást folytatnak, rászorultakat támogatnak, üdültetnek.

Nagy Anna közölte: az Egyszülős Központ friss kutatásában ezer egyedülálló szülőt kérdeztek meg. A kutatásból kiderül: az anyagi gondoknál is nagyobb problémát jelent az elszigetelődés, és az, hogy magukra vannak hagyva. Ezen próbálnak segíteni az alapítványnál, nemrég indítottak egy internetes újságot, és ősztől tervezik a nagyikereső, unokakereső kampány indítását. Nagy Anna hozzátette: több mint 350 ezer egyszülős család van Magyarországon, ők nehezen találnak segítséget egy-egy élethelyzet, probléma megoldásához.

Tapasztalatuk szerint sok egyszülős családból hiányzik egy támogató nagyszülő, és sok nagyszülő mellől hiányzik a támogató család. Az alapítvány honlapján már most is találhatók felhívások nagyszülőktől, és levelek gyermeküket nevelő szülőktől. „Három unokám van, egyik közülük még babusgatható, a másik kettő már felnőtt. De sajnos ritkán látom őket, évente 1-2 alkalommal, mert külföldön laknak. Így az örömökből sajnos nem sok jut nekem. A bennem levő sok szeretetet szívesen megosztanám közelben lévő fogadott unokáimmal.
A sütés-főzés sem áll távol tőlem, mesét is szívesen olvasok, sőt együtt is kitalálhatunk szép meséket. Talán sok mindenre meg is taníthatnánk egymást. De legfőképpen sok szeretet maradt még a tarsolyomban” – írja egy nagymama.

A cikk ITT folytatódik.