Elhunyt Páhi Emma bodrogközi mesemondó és mesegyűjtő, a Népművészet Mestere

Végső búcsút vettek vasárnap Pápai Istvánné Páhi Emmától, a Népművészet Mesterétől, aki ezt a címet elsősorban mesemondóként, mesegyűjtőként érdemelte ki. A január 3-án, 80. életévében elhunyt mesemondót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karcsán helyezték örök nyugalom, ott ahol, 1932-ben született - tájékoztatta a család az MTI-t.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 16. szabo.daniel

Végső búcsút vettek vasárnap Pápai Istvánné Páhi Emmától, a Népművészet Mesterétől, aki ezt a címet elsősorban mesemondóként, mesegyűjtőként érdemelte ki. A január 3-án, 80. életévében elhunyt mesemondót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karcsán helyezték örök nyugalom, ott ahol, 1932-ben született – tájékoztatta a család az MTI-t.


Páhi Emma meséi egy részét még gyermekként tanulta Karcsán Kovács Jánosnétól, aki a bodrogközi falu egyik legkitűnőbb mesemondója volt, majd lánykorában a hosszú téli estéken a fonóban szokásos mesemondásba is bekapcsolódott. Később a helyi termelőszövetkezetben krumpliszedés közben tanult újabb meséket, amelyeket esténként családjának mondott el újra. Mondott olyan meséket is, amelyeket könyvből sajátított el, majd formált át.

A karcsai mesemondók közül is kiemelkedett mind meséi számát, mind megformálását és előadását tekintve Pápai Istvánné Páhi Emma. Meséinek jellegzetessége a női szereplők árnyalt ábrázolása, az állatszereplők sűrű felbukkanása, a karcsai táj megjelenítése a mesékben. Előadott történetei között egyaránt megtalálhatók voltak tündérmesék, hősmesék, novellamesék, tréfás mesék, állatmesék; balladai téma prózai megformálásai, hiedelemmondák és élettörténetek is.

Kétszázötven általa elmondott meséjét magnó rögzítette, 31 mese pedig gyűjteményben jelent meg.

Kiváló mesemondásáért 1972-ben kapta meg a Népművészet Mestere kitüntető címet.