Elhunyt Zdenek Miler, a Kisvakond “atyja”

Kilencven éves korában szerdán elhunyt Zdenek Miler cseh rajzfilmkészítő és rendező, a világhírnévre szert tett csehszlovák rajzfilmfigura, a Kisvakond atyja, megalkotója - közölték szerdán este Prágában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 01. szabo.daniel

Kilencven éves korában szerdán elhunyt Zdenek Miler cseh rajzfilmkészítő és rendező, a világhírnévre szert tett csehszlovák rajzfilmfigura, a Kisvakond atyja, megalkotója – közölték szerdán este Prágában.


Zdenek Miler szinte egész életét a Kisvakond történeteinek szentelte – hetven rajzfilmjéből mintegy hatvannak a hőse a Kisvakond. Miler könyvillusztrátorként is ismert, sajátos rajzai több mint negyven gyerekkönyvben találhatók meg. Az általa illusztrált könyvekből együttesen több mint ötmillió példányt adtak el.

A Kisvakond plüssfigurája az idén kéthetes űrutazást is tett. Az amerikai Endeavour fedélzetén Andrew Feustel vitte magával, akinek anyósa a dél-morvaországi Znojmo város szülötte. Krtek – ez a Kisvakond eredeti cseh neve – Feustel csekély személyes poggyászának része volt.

“Azért választottam Kisvakondot, mert a figura a gyerekek és a felnőttek képzeletét is megragadja. Krtek a csehek több nemzedékének szerzett örömet” – mondta az asztronauta. “Azt reméljük hogy Kisvakond kalandja ösztönözni fogja az ifjabb generációkat, akik rájönnek majd, hogy az álmaik elérhetők” – tette hozzá.

A plüss vakondot a Moravská Ustrenda nevű szövetkezet állította elő, amelynek tavaly 1,5 millió dollár bevétele származott a figurából. A Krtek-franchise évi több millió dollárt hozott a konyhára kitalálójának, valamint a forgalmazásban érintett néhány cégnek is.

A 90 esztendős Miler első kisvakondos rajzfilmjét akkor készítette, amikor azt a feladatot kapta, hogy mutassa meg a gyerekeknek, hogyan készül a ruha. Az alkotó megpróbált kitalálni egy olyan állatfigurát, amelyet még nem “lőttek le” a Disney animátorai. A mezőn sétálva épp ezen törte a fejét, amikor egy vakondtúrásba botlott. Így született meg a Kisvakond nadrágja című rajzfilm, amely 1957-ben elnyerte a velencei Ezüst Oroszlán-díjat. A Kisvakond-sorozat utolsó része 2002-ben készült el, és 2004 óta új könyvet sem adtak ki róla.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök 2006-ban magas állami kitüntetést adományozott életművéért Zdenek Milernek.