Eljött Advent első vasárnapja!

Az Advent napjainkban már nem kizárólag keresztény, hanem világi ünnep. Ezen a hétvégén ugyanis az üzletek kirakata is megújul, hiszen kezdetét veszi a karácsonyi forgatag, az ajándékok beszerzésének ideje. Portálunk elsősorban az ünnepi hagyományokra kívánja felhívni a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 26. bencze.aron

Az Advent napjainkban már nem kizárólag keresztény, hanem világi ünnep. Ezen a hétvégén ugyanis az üzletek kirakata is megújul, hiszen kezdetét veszi a karácsonyi forgatag, az ajándékok beszerzésének ideje. Portálunk elsősorban az ünnepi hagyományokra kívánja felhívni a figyelmet.


Advent első vasárnapjával kezdődik a karácsonyi forgatag, ezt az ünnepet tartják a vízválasztónak az év ”többi része” és az év végi programkör között. Az Advent mozgó ünnep minden alkalommal másik napon veszi a kezdetét: olykor az is előfordul, ahogy egyébként tavaly és idén is, hogy már novemberben beindul az ünnepsorozat. Maga az Advent kifejezés az Adventus Domini = az Úr eljöveteléből származik, röviden: Úrjövet. Ádvent az Úr kegyelemhozó eljövetelére való felkészülés időszaka.

Az ünnep eredete

Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket “angyali misének”, “aranyos misének” is neveztek. 

A hagyomány szerint első vasárnapja az első angyal megérkezésére emlékezünk. Ezen a napon egy kék köpenybe öltözött angyal száll le az égből, hogy közelebb kerüljön az emberekhez, de sokan a nagy rohanás közepette nem veszik észre. Ma először, keresi azokat az embereket, akik meghallják hangját. Az ünnepet elsősorban az adventi koszorú szimbolizálja, melyet a hagyományos vallásos körökben fenyőgallyakkal és négy gyertyával – három lilával és egy rózsaszínnel – dekorálnak. A koszorúkészítés részleteiről ide kattintva olvashatnak bővebben. A gyertyák Jézust jelképezik, melyek közül advent alkalmával minden vasárnap egyet kell meggyújtani. Ez a szokás a 19. századra nyúlik vissza, igaz akkoriban még egészen más szerkezete volt a koszorúnak: 24 gyertyából állt, ami miatt feltehetőleg manapság be sem férne egy átlag otthonba.

Az adventi koszorú hagyománya

Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. Azonban csupán a XIX. században jött divatba. Magyalt, fagyöngyöt és örökzöld növényeket használtak az ajtók díszeként. Európában először Heinrich Wichern, egy lelkész tette az ünnep részévé a koszorút. Egy gyertyákkal díszített csillár segítségével jelezte az árvaház gyermekei számára az ünnepig hátralévő időt. Az észak-német területet követően hamarosan Ausztriában is meggyulladtak az első gyertyák. Ma már szerte a világon az ünnep népszerű kellékévé vált az adventi koszorú, s a vasárnapi gyertyagyújtás fokozza a várakozás örömét.

Rónay György:

Advent első vasárnapja
Amikor a fák gyümölcsöt teremnek,
tudhatjátok, hogy közel van a nyár.
Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg
korcs ágaimon más, mint a halál?
Amikor jelek lepik el a mennyet,
álmunkból kelni itt az óra már.
De ha hozzám jössz, pedig megüzented,
angyalod mégis álomban talál.
Meg akartál rajtam teremni, rossz fán;
Nem voltál rest naponta jönni hozzám.
Ajtóm bezártam. Ágam levetett.
Éjszakámból feléd fordítom orcám:
boríts be, Bőség! Irgalom, hajolj rám!
Szüless meg a szívemben, Szeretet!