Elképesztő látvány: nézz bele az anyaméhbe, és figyeld, mit csinálnak az ikerbabák odabent!

A 70-es években egy várandós nő nem tudta, hogyan néz ki a magzat az egyes fejlődési szakaszokban. Aztán beköszöntött az ultrahang-korszak, így immár lehetővé vált „belenézni” az anyaméhbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. május 11. Családháló

A Twins and Multiple Births Association (Tamba) videója 2014-ben készült egy 22. hétben lévő anyuka „hasában”, ekkor történt ugyanis, hogy az anyuka, Sarah Maund pocakjában lévő ikerbabák egyikét meg kellett műteni méhen belül.

Az operációra azért volt szükség, mert a magzatoknál iker-iker transzfúziós szindróma (TTTS) lépett fel. A TTTT az egypetéjű ikrek 10-15 százalékánál fordul elő, és mindkét babára nagyon veszélyes, mivel az egyébként külön-külön vérkeringéssel rendelkező magzatoknál a placenta rendellenessége miatt érösszeköttetések útján közös vérkeringés alakul ki, amely során az egyik baba folyamatosan vért „ad” a másiknak. Emiatt a donorbaba vérszegény lesz, fejlődése lelassul, a vért kapó baba pedig folyadéktúltengésben fog szenvedni, túl sűrű lesz a vére és szívproblémák lépnek fel nála.

Műtét nélkül a magzatok 90 százaléka még méhen belül, vagy közvetlenül születés után meghal, illetve, ha mégis életben marad valamelyikük, komoly idegrendszeri problémák alakulnak ki nála.

Dr. Basky Thilaganathan, a műtétet végző sebész 10 percen át tudta méhen belül filmezni az ikreket, akik végül egészségesen születtek meg a 32. héten.

via