Élménytábor állami gondozott gyerekeknek

A Fővárosi Önkormányzat Iskolakapun kívüli programjának keretében a Szülők Háza Alapítvány szervezésében idén budapesti iskolások vehették birtokba a verőcei Tegyél jót! élménytábort.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Tegyél jót
2018. július 30. Közlemény

A Szülők Háza Alapítvány 2016-ban indította el Tegyél jót! programját, amellyel az állami gondozásban élő gyermekek társadalmi helyzetének javítását tűzte ki célul. A program keretében a gyerekek különböző élménynapokon, kulturális programokon és kirándulásokon vehetnek részt az Alapítvány szervezésében. A Szülők Háza önkéntes csapata évről évre több gyermekotthonba látogat el és szervez programokat a gyerekeknek. Az idei évben a táborba látogató gyermekek többek között a Cseppkő Gyermekotthon és a Bokréta Lakásotthon lakói, akikből összesen 90 fő vehet részt a kétszer egy héten keresztül tartó nyári Tegyél jót! élménytáborban a reggeltől estig zajló programokon.

A tábor fő gondolata arra épül, hogy minden élet érték és senki sem születhet hiába. A Szülők Háza Birodalomban mindenki arra törekszik, hogy segítse a másikat, hogy jót tegyen, a tábor keretjátékai is erre épülnek, amelyek türelemre, toleranciára és empátiára tanítanak. Napközben a fejlesztő- és drámajátékok mellett kézműves- és sportprogramokat, strandolást és kirándulásokat szerveznek a gyerekeknek.

Az idei év a testi-lelki higiénia jegyében zajlik, a tábor a „főpróbája” a szeptembertől iskolában is bevezetésre kerülő Szeress Egészségesen Programnak (SzEP). A program keretén belül orvosok és mentálhigiénés szakemberek segítségével interaktív formában kis csoportokban beszélgetnek a gyerekekkel a szexualitást, tisztálkodást érintő kérdésekről. Emellett ősztől a fiatalok számára szűrő- és prevenciós programokat – pl.: anyajegyszűrés, ortopédiai szűrés, drogprevenció, szexuális felvilágosítás, bűnmegelőzés, higiéné, mentálhigiéné – is szervez az Alapítvány.

A hét másik fénypontja a tavalyi évben először megrendezésre kerülő tehetséges gyerekek bemutatója, a T-Faktor, amelyben minden gyermek bemutathatja, amiben a legjobb: van, aki énekel, van, aki táncol, de rövid bemutatókat is láthatunk az egészség jegyében.