Eloszlatni a balladai homályt – Kultúrtörténeti felfedezőút Arany Jánossal

Kultúrtörténeti felfedezőút. Irodalmi és történelmi nyomozókaland. Formabontó útikalauz. Mítoszokkal és legendákkal teli road movie. Mindez együtt az Aranyok Aranya dokumentumfilm-sorozat, amely a 200 éve született Arany János történelmi balladáinak, elbeszélő költeményeinek és életének helyszínein veszi sorra a költő képzeletbeli és valós alakjainak történetét, valamint Arany életútjának legfontosabb eseményeit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Arany János
2018. november 22. Családháló

A Duna Televízió új sorozatában Ugron Zsolna írónő, valamint Várkonyi Gábor és Csorba László történészek 7 ország 33 városában igyekeznek eloszlatni a balladai homályt, miközben irodalmi és történelmi ismeretek végtelen során keresztül jelenítik meg, ki is volt Arany János és balladai hősei.

Királyok és lovagok, anyák és gyermekek, mítikus hősök és antihősök, kiemelkedő személyiségek és egyszerű emberek. Hatalom, szeretet, hősiesség, szerelem, árulás, gyilkosság – és mindezek mögött a világirodalom egyik legnagyobb költőjének az élete. Az október 28-án a Duna TV-n indult nyolcrészes sorozat minden egyes epizódja hiteles, izgalmas és fordulatos dokumentumfilm, amely egyedülálló stílusának köszönhetően minden korosztályt azonnal rabul ejt.

A történelem sosem statikus: sodró, lendületes energiája van. Ugyanez a lendület jellemzi az Aranyok Aranyát. A dinamikus képsorok, a lélegzetelállító drónfelvételek, a jól megválasztott zenei aláfestések, és a három útikalauz személyisége együtt garantálja azt, hogy minden vasárnap délután odaüljünk a képernyők elé, vagy utólag újra és újra megnézzünk egy-egy részt, hiszen az Aranyok aranya nem történelmi vagy élettörténeti adatok felsorolása, sokkal inkább titkok megfejtése sok-sok beszélgetéssel, rendkívüli helyszínekkel és izgalmas nyomozásokkal fűszerezve.

A nyolc epizód során a Csodaszarvas-legendán, a lovagkirályokon és a Hunyadi-mondakörön át eljutunk a végvári harcokig. A Toldi szerelme kapcsán eljutunk az Anjou-korba, Nagy Lajos itáliai hadjáratainak helyszíneire. Elámulhatunk Murány várának romjain, ahol Széchy Mária és Wessellényi Ferenc szerelmi története játszódik. Elgondolkodhatunk azon, hogy vajon a Montgomery várrom melyik részén állhatott valaha a terem, ahol a Walesi bárdok végzetes vacsorája zajlott.  Megtudhatjuk, mi a Nagyidai cigányok rejtett üzenete és azt is, vajon miért épp az adott témát választotta Arany életének különböző fordulópontjain, szakaszaiban.

A 26 perces epizódok három kalauza három különböző irányból közelít Aranyhoz és műveihez. Ugron Zsolna elsősorban Arany személyiségére és karaktereire kíváncsi: kik voltak, mit csináltak és miért tették, amit tettek. Várkonyi Gábor történész a történelmi hátteret alapozza meg, és a mesék, legendák, mítoszok kavalkádjában szilárdan kitart a tények és bizonyítható tételek mellett. Csorba László pedig újra és újra felbukkan a semmiből, és minden helyzetben megerősíti, milyen tökéletesen dolgozta fel Arany a magyar történelmet, milyen tűpontos társadalmi korrajzot készített újra és újra, s hogy valóban ő a valaha élt legnagyobb költőóriásunk, Aranyok Aranya.

Az október 28-án debütált, abszolút hiánypótló sorozatot vasárnaponként 14.15-től adja a Duna Televízió. Az Arany János Emlékbizottság támogatásával készült alkotás forgatása egy éven át zajlott 7 ország 33 városában, s igazán méltó lezárása az Arany 200 Emlékévnek.