Elvetélnek, ha új főnök érkezik

Egyes állatok brutális eszközökhöz folyamodnak, hogy génjeiket továbbörökítsék. Az újonnan a csoportba kerülő domináns hímek előszeretettel ölik meg elődeik utódjait - gondoljunk az oroszlánokra. A rágcsálóknál különös jelenséget figyeltek meg a biológusok: a vemhes nőstények nagy része elvetélt az új hím érkezését követően.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 29. szabo.daniel

Egyes állatok brutális eszközökhöz folyamodnak, hogy génjeiket továbbörökítsék. Az újonnan a csoportba kerülő domináns hímek előszeretettel ölik meg elődeik utódjait – gondoljunk az oroszlánokra. A rágcsálóknál különös jelenséget figyeltek meg a biológusok: a vemhes nőstények nagy része elvetélt az új hím érkezését követően.


Hilda Bruce biológus a róla elnevezett hatást fél évszázada írta le fogságban tartott egereknél. Most első ízben sikerült ugyanezt vadon élő állatoknál is bizonyítani, méghozzá majmoknál – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de).

Eila Roberts, a Michigani Egyetem kutatója és kollégái öt éven át figyeltek meg egy dzseládapávián (Theropithecus gelada) populációt az etiópiai Simien Nemzeti Parkban. Megszámolták az élve születő majomkölyköket azokban a csoportokban, ahol új hím vette át a vezetést, ezen kívül ürülékmintákat gyűjtöttek a nőstényektől, hogy hormontartalmuk alapján megállapítsák, melyikük volt vemhes, és mióta.

Az új hím érkezését követő első hetekben a vemhességek nyolcvan százaléka megszakadt – számoltak be a kutatók meghökkentő eredményükről a Science című folyóiratban. A Bruce-hatást szaginger váltja ki: egy idegen hím illata megváltoztatja a nőstények hormonháztartását, vetélést okozva ezzel.

A dzseládapáviánok csoportjait általában egy nőstény vezeti, de az egyik hím is kiemelkedik a többi közül. A vetélés evolúciós szempontból megéri a nőstényeknek, mivel megszületendő utódukat nagy eséllyel megölné az új hím. Így a Bruce-hatást a nőstények sikeres alkalmazkodásának tekinthetjük: maximalizálják kölykeik számát egy állandóan változó közösségben.