Ettől olyan menők a finnek

A friss anyukáknak adott csomagtól az öngyilkosságok számának megfelezéséig - ez a kicsi ország egy sor parádés ötlettel állt már elő, sokszor évtizedekkel (vagy évszázadokkal) megelőzve a világot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2018. február 27. Dívány

Az a híres újszülött-csomag

A híres “anyadoboz” 1938 óta létezik, először a szegény anyukák kapták csak, ám 1949 óta mindenki jogosult rá, a dobozban eleinte anyagok, varrókészlet, babaruhák, pelenkák, és egy matrac volt – maga a doboz pedig kiságyként is funkcionált. Bár a benne lévő dolgok listája idővel változott, most például van benne egy kis paplan, steppelt kezeslábas, ruhák, babasapka, zoknik, kesztyűk (itt nézhetitek meg a 2017-es doboz teljes tartalmát) – a népszerűsége viszont töretlen, a finn anyukák nagy többsége a dobozt kéri, nem pedig a helyette választható pénzt. 140 eurót kapnának, és általános véleményük szerint a doboz tartalma sokkal többet ér.

A bababox tartalma minden évben változik egy kicsit, legalább a ruhák mintája szintjén. Ugyanakkor nem is lennének finnek a finnek, ha nem figyelnének már húsz (!!!) éve a környezettudatosságra is, 2000 óta például már újrahasználható pelenkák vannak benne.

De hogy mennyire okosak voltak a finnek, csak akkor derül ki, ha kicsit mögé is nézünk a dolgoknak. A doboz mindenkinek járt, HA a terhessége első 4 hónapjában az anya elment orvoshoz. A ravasz finnek csaknem száz éve ezzel az ajándékkal a világ legolcsóbb módszerét találták ki, amivel rá tudták venni a nőket, hogy önként orvoshoz menjenek a várandósság elején.

Finnország a harmincas években egy szegény ország volt, rettenetes csecsemőhalandósági adatokkal, ahol egyáltalán nem volt szokás terhesen az egészségügyi ellátórendszerbe bejelentkezni. És ezen úgy tudtak változtatni, hogy közben mindenki még örült is neki. A dobozért cserébe a nők egy orvosilag gondozott terhesség után szültek, a babák pedig biztonságos saját fekhelyet, meleg ruhákat kaptak – ami akkoriban a szegény családokban nem volt meg.

Bölcsi helyett pénz az anyukáknak

Ez nekünk nem annyira meglepő, de a világ szinte minden más országának polgárai szájtátva csodálják, hogy a finn anyukáknak a baba három éves koráig jár pénzbeli juttatás, ha nem adják bölcsibe a gyereket. Ennek köszönhetően feleannyi baba jár bölcsibe, mint más skandináv országokban. Viszont azt is tegyük hozzá, hogy a körülbelül 330 eurós (100 ezer forintos) juttatás Finnországban valószínűleg pontosan ugyanannyira nem elég semmire, mint ahogy nálunk a gyes. (És ez az összeg csak egy gyerek után jár).

A cikk itt folytatódik.