Európának gyermekekre van szüksége!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 16. bencze.aron

Azon európai politikusoknak, akik azt szeretnék, hogy a nők több gyermeket szüljenek, meg kell fontolniuk a támogatott gyermekellátás és fizetett szülői szabadság svéd modelljét. Erre mutat rá a Götenborgi Egyetem egy új doktori disszertációja – olvasható az EulekAlertben.


Az írás a Götenborgi Egyetem egy hallgatóját idézi, aki úgy vélekedik, hogy bevándorlás és emelkedő születési szám nélkül egyes európai országok lakossága száz év alatt akár az egyötödével is csökkenhet. A proléma megoldása az emberek családon kívüli vagyoni biztonságának igényéhez igazított családpolitikában rejlik, család és hivatás összeegyeztetésében.

A támogatott gyermekellátás és fizetett szülői szabadság svéd modellje egyénközpontú, amelynek során az állami támogatásban az otthonmaradó, gyermeket nevelő szülő részesül, válás és különélés esetén is anyagi biztonságot adva a gyermekét egyedül nevelő szülőknek. A tanulmány szerint az egyén igényeire épülő családpolitikát folytató országokban több házasságot kötnek, és fiatalabb életkorban, míg azokban az országokban, ahol a hagyományos családmodell az uralkodó, az emberek többet hezitálnak.