Év Háza – Családi- és kis társasházak terveit várják

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 20. czefernek.lena

Idén is várják már megépült családi- és kis társasházak építészeinek nevezését az Év Háza 2012 díjra június 11-ig, amelyet az Országos Főépítészi Iroda, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara nyílt és nyilvános pályázat keretében hirdetett meg.


A 2012-ben ötödik alkalommal kiírt Év Háza pályázaton ismét megmérettetnek a családi házak, nyaralók és a maximum négy lakásos lakóépületek. Az Év Háza díj az első olyan, fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat, amely külföldi bemutatkozásra is alkalmat ad a Magyar Építőművészek Szövetsége által gondozott Visegrádi Négyek Családi Házai kiállítás kapcsán, amelynek magyar anyagát a beérkező pályázatok közül választja ki a neves építészekből álló Bíráló Bizottság – olvasható az építészeti díj honlapján.

A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek szemléletváltást mutatnak mind építészeti, mind környezeti, mind gazdasági szempontból.

A korábbi évekhez képest idén egyszerűsödött a pályázati kiírás annak érdekében, hogy minél több építésznek legyen lehetősége megmérettetnie munkáit. Ennek részleteiről a www.evhaza.hu oldal nyújt bővebb tájékoztatást.

Tavaly Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült Acéltornácos háza nyerte el a díjat, a két különdíjas Mórocz Tamás Budakeszin épült családi háza és Nagy Tamás fótligeti családi háza lett. A zsűri az előremutató szemléletet és az energia-hatékony megoldásokat támogatva dicsérő oklevelet ítélt Sinóros-Szabó Balázsnak Dunakeszin épült négylakásos passzívházáért.