Ezeket muszáj tudnia, ha Kínából rendel

Egyre többen döntenek úgy, hogy egy távoli ország webshopjából rendelnek valamit. A vásárlás után azonban több kellemetlen meglepetés is érheti a tájékozatlan vevőt: hosszú hetekbe telhet, amíg kézhez kapja a csomagot, még akkor is, ha csak pár napot ír az áruház honlapja, és akár több tízezer forintos vámot és áfát kell fizetni a termék eredeti árán felül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kína
2017. június 16. Origo

Az internet egyre szélesebb körű elterjedésének, illetve az egyre biztonságosabb fizetési megoldásoknak köszönhetően ma már sokkal többen vásárolnak online külföldi oldalakról. 2016-ban először lépte át a magyar online kiskereskedelmi forgalom mértéke az egymilliárd eurót, a Gazdasági Kutatóintézet szerint tíz internetezőből kilenc már rendelt valamit a hálóról.

Ezeknek a rendeléseknek jelentős hányada természetesen belföldön zajlik, legyen szó pizzáról, könyvről, koncertbelépőről vagy vonatjegyről.

Azonban a külföldről rendelők aránya is folyamatosan növekszik, minden nyolcadik vásárló,ha teheti, akkor nem magyar oldalról rendel. A növekvő vásárlási kedv ellenére jellemzően csak kalandvágyók rendelnek Kínából. Ezért érdemes tisztában lenni néhány alapszabállyal, amivel nagy valószínűséggel találkoznunk akkor, ha nem uniós tagországból rendelünk.

Mire figyeljek nem uniós rendelésnél?

Több online, jellemzően kínai webshop csábító áron kínál ruházati, technikai vagy egyéb termékeket. Azonban az oldalakon sokszor nem megbízható eladók is szerepelnek, így érdemes olyan terméket választani, amelynek a feltöltője már több száz, akár több ezer visszaigazolt, hibátlan tranzakcióval rendelkezik.

 

A cikk itt folytatódik!