Családháló

Kezdőoldal Színek Ezért függesztette fel egy szövetségi bíró Trump abortusszal kapcsolatos rendeletét

Ezért függesztette fel egy szövetségi bíró Trump abortusszal kapcsolatos rendeletét

Egy szövetségi bíró Washingtonban felfüggesztette Donald Trump elnöknek azt a rendeletét, amely megvonta volna az állami támogatást az abortuszt ajánló egészségügyi intézményektől.

MTI,

A bírói végzés érvényességét Stanley Bastian bíró – akiről az amerikai sajtóban megjegyzik, hogy az előző elnök, Barack Obama kinevezettje -, az egész országra kiterjesztette.
Donald Trump rendelete május 3-án lépett volna életbe és megvonta volna az állami támogatás lehetőségét mindazon egészségügyi klinikáktól és családtervezéssel foglalkozó intézményektől, amelyek – más egészségügyi szolgáltatásaik mellett – a családtervezés részeként abortuszt ajánlanak a nőknek. Az elnöki rendelet megkövetelné azt is, hogy az állami támogatásért folyamodók pénzügyileg és fizikailag is határolják el magukat az abortuszt végrehajtó intézményektől.
A rendelkezés országszerte megfosztotta volna az abortuszklinikákat is működtető Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű szervezetet attól, hogy jogosult legyen állami támogatásokra.
A Planned Parenthood elnöke, Leana Wen közleményben dicsérte a bíró döntését, amelyről megállapította: négymillió embernek teszi lehetővé, hogy továbbra is hozzájuthasson az életmentő mell- és méhrákszűrésekhez, az AIDS-tesztekhez és az anyagilag megfizethető születésszabályozáshoz. A közlemény kiemelte, hogy a politikusoknak “abba kell hagyniuk a nők egészségügyi ellátása elleni támadásokat és inkább az orvosokkal összefogva azon kellene munkálkodniuk, hogy még több embernek tegye lehetővé a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz”.

A bírói végzés kiterjesztése azt jelenti, hogy a kormányzat mindaddig nem léptetheti életbe a rendeletet, amíg bármely bíróságon megtámadják azt. A rendeletet a washingtoni bíróságon megtámadó Országos Családtervezési és Női Egészségügyi Szövetség elnök-vezérigazgatója, Clare Coleman szintén közleményben üdvözölte a bírói döntést. Veszélyesnek nevezte az elnöki rendeletet, és – mint fogalmazott – a bíró a szegény és alacsony jövedelmű nők és férfiak helyzetét tekintette elsődlegesnek.

Oregon államban egy bíró már bejelentette: amennyiben a hozzá tartozó bíróságon valaki megtámadja az elnöki rendeletet, tiltó határozatot hoz, azaz átmeneti időre felfüggeszti a rendelet végrehajtását.
A kormányzat várhatóan fellebbez az ügyben.

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Idén is lehet pályázni Családbarát önkormányzat díjra

Ismét lehet pályázni a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) Családbarát önkormányzat díjára - közölte a szervezet.

Close