Ezt a könyvet kaptam karácsonyra

Amikor azt kérdezték tőlem ma reggel a munkahelyemen, hogy mit kaptam ajándékba, akkor rögtön rávágtam, hogy egy könyvet. A többiek pukkadoztak a nevetéstől. Biztos, hogy csak egyet? - kérdezték. Persze, hogy nem. De a legjobban ennek örültem: Esti mesék lázadó lányoknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2018. január 16. Schütz Gabriella

Tízpercet a kádban naponta

Imádok olvasni, de kevés idő jut rá. Én azonban azt vallom, arra van ideje az embernek, amire akarja. Így hát nekem az olvasásból napi tíz perc jut, este a kádban elnyúlva. A bonyolultabb, hosszabb regényeket, odafigyelést igénylő könyveket ilyenkor nem tudok olvasni. Olyanra vágyom, ami belefér ebbe a tíz percbe, és másnap is emlékszem rá. Éppen ezért örültem annyira a Móra Kiadó legfrissebb kötetének, ami már a címével is „megvett kilóra”: Esti mesék lázadó lányoknak. Ez nekem kell, ez volt az első gondolatom, és hatalmas volt az örömöm, amikor ott láttam a fa alatt.

Coco és a többiek

Amikor a kezembe vettem, lassan simítottam végig a kemény fedeles, tiszteletet parancsoló lapszámú kötet borítóján. Lehunyva a szemem, beleszagoltam a lapok közé. Nem tehetek róla, szeretem az új könyvek semmihez sem hasonlítható és megtéveszthetetlen illatát. Átpörgettem az oldalakat, és örömmel láttam, hogy az általam kedvelt, sőt példaképként tisztelt hölgyek mind ott sorakoznak az oldalakon. Akad köztük politikus, aktivista, pilóta, író, festő, feltaláló, sportoló, balerina és királynő, tudós, vagy fizikus, de kalóz, kém, újságíró és őslénykutató is. Szerepel a kötetben Gabrielle, azaz Coco Chanel, aki a kis fekete ruhát adta nekünk, de a pontosan száz különleges nő között találhatjuk még persze a teljesség igénye nélkül a régi nagyokat, mint I. Erzsébet királynőt, vagy Kleopátrát, a XX. század ikonjait, mint Melba Litson harsonaművészt, aki hallás után tanult meg hangszerén játszani. De olvashatunk még a ma is élő Jane Goodall-ról, vagy Ann Makosinski feltalálóról, aki megnyerte a Google Science Fair természettudományos világversenyen az első díjat a test hőjének energiájával világító zseblámpájával. Sokukról most olvastam először, de volt persze, akit már ismertem.

Önbizalombomba

Minden nő, aki ebben a könyvben helyet kapott tényleg egytől egyig különleges. Történetük szórakoztatóan, lényegre törően tárul elénk. Minden egyes elolvasott oldallal azt erősítik bennünk, hogy igen is nincs lehetetlen, hogy bármire képesek lehetünk, csak hinnünk kell magunkban és követni az álmainkat, bárki bármit is mond. Ez a száz példa elég sok, ha csak kettőt olvasunk egymás után el, máris buzogni kezd bennünk a lelkesedés, és a tettvágy, miért ne sikerülhetne nekünk is? Én például azonnal írni kezdtem az első pár elolvasott oldal után, sőt olyan finom palacsintát sütöttem vacsorára, hogy minden gyerekem engem dicsért. Az önbecsülés tanulható, dolgozni kell magunkon, ez a kötet pedig egy igazi önbizalombomba, mely átsegíthet minket a hétköznapok hullámain, visszairányíthat önmagunkhoz, és utat mutat, olyan szelíden, szórakoztatóan, hogy kedvünk lesz igazán újra élni.

Egy mese, egy oldal, egy kép

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenem arról, hogy mennyire szeretem ebben a könyvben, hogy egy mese, csak egy oldal, szemközt pedig egy szépséges illusztrációt látni az adott hölgyről. Igazi „finomság”, hogy az egyes portrékat a világ különböző országaiban élő és alkotó hatvan grafikus készítette, teljesen egyedivé varázsolva ezt a nem mindennapi mesekönyvet.