Fára mászni tanítják a “penészvirágokat”

Fára mászni, menedékhelyet építeni tanítanak brit eliterdészek gyerekeket, hogy kicsalogassák őket a négy fal közül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 19. czefernek.lena

Fára mászni, menedékhelyet építeni tanítanak brit eliterdészek gyerekeket, hogy kicsalogassák őket a négy fal közül.


A “penészvirágok” otthoni tespedésében szüleiknek is van szerepük, mivel – egy felmérés szerint – egyharmaduk nem engedi, hogy gyereke olyan balesetveszélyes dologgal múlassa az időt, mint a fára mászás. A brit állami erdészet ezért sajátos oktatóprogramot ötlött ki, hogy gyerekeket csábítson a szabadba.

Tananyagának listáján 50 olyan dolog szerepel, amelyet 12 éves kor előtt végig kell csinálni. Az oktatói gárda mindegyik tagjának megvan a maga szakterülete: a fára mászás specialistája 50 méter magasra is felkapaszkodik. Egy másik erdésznek a menedéképítés a fő erőssége, egy harmadiknak a kődobálás, ám nem akárhogyan, hanem kacsáztatón, mármint a sima vízfelületen történő lapos kavics ugrasztása: a férfi 26-szoros szökkentő. Az oktatócsapatban akad lepkeszakértő is, 300 fajtát képes felismerni.

Az igazi kihívás azonban a gyerekek “kihívása”. A felmérések szerint játékidejük kevesebb, mint tizedét töltik a természetben, ugyanakkor átlagosan naponta két és fél órán át néznek tévét – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.