Feketelistás utónevek – ezt ne add a gyereknek!

Egyes országok úgynevezett feketelistát állítottak össze a hatóságok megítélése szerint túl merész hangzású utónevekről. Feszegeti-e a demokrácia határait ez a közízlést formáló lépés, vagy csupán a gyermeket és nyelvüket szeretnék megóvni a túlzásoktól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 06. bencze.aron

Egyes országok úgynevezett feketelistát állítottak össze a hatóságok megítélése szerint túl merész hangzású utónevekről. Feszegeti-e a demokrácia határait ez a közízlést formáló lépés, vagy csupán a gyermeket és nyelvüket szeretnék megóvni a túlzásoktól.


Külföldön kevesebb a korlátozás

Az ötletgazda Új-Zéland, ahol a hatóság szerint a bántó, félreérthető hangzású utónevek feketelistára kerültek. Ide tartoznak az angolszász országokban nagy népszerűségnek örvendő utónevek, mint például a Justice (Igazság), a King (Király), a Prince (Fejedelem), a Baron (Báró), a Duke (Herceg), a Lucifer, a Christ (Krisztus), az Anal (Végbél), és folytathatnánk még a sort. Emellett útmutatásként egy másik “szokatlan neveket tartalmazó” listát is létrehoztak azoknak a fantáziadús szülőknek, akik merész névválasztásukkal szeretnék kitüntetni gyermeküket. A kezdeményezéshez csatlakozott még Portugália, Dánia és Izland, így nem fogadnak el olyan utónevet, mely bármely személyre nézve sértő lehet (például a Black), ha egy hivatalos címhez hasonlít (például a King), illetve ha hosszúsága meghaladja a száz karaktert, gondoljunk csak az ominózus svéd névjavaslatra: Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, melyet természetesen azonnal kizártak a lehetőségek sorából.

Angliában nagy divat rendkívül szokatlan hangzású utóneveket választani, itt semmiféle korlátozás sem áll a szülők útjában. Így lett anyakönyvbe bejegyzett lánynév a Seven (Hét), a Poppy Honey (Mák Méz), a Daisy Boo (Százszorszép Hess), a Petal Blossom Rainbow (Rügyező Szivárvány Szirom), illetve a Buddy Bear (Medve Haver) fiúnév.

Franciaországban sem utasítottak el a hatóságok olyan keresztnevet, mint az ördögi hangzású Daemon (Démon), valamint kérvényt nyújtottak be egy ikerpár Violance (Erőszak) és Abris de bus 16 (a 16-os buszmegálló bódéja) elnevezésére.

Olaszországban a pápa arra kérte a hívőket, hogy lehetőleg ne gyümölcsök és földrajzi helyek után nevezzék el gyermekeiket. Itt is nagy a névalkotói szabadság, de Robinson híres szolgája után a Péntek név mégsem ment át a rostán.

Itthon a gyermek érdeke a szempont

Hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia az elmúlt 15 évben több mint háromszáz nevet fogadott el, így körülbelül 1600 női és 1300 férfiutónév közül választhatnak a szülők. Amennyiben ezen a listán nem találnak nekik tetsző nevet, akkor a helyi anyakönyvi hivatalban kérvényezhetik ötletük elfogadását, kérdés, hogy jóváhagyják-e.