Felhőtlenül, de ne felelőtlenül

Itt az év utolsó napja és vele együtt a felhőtlen szórakozás ideje is. Ám a mulatságnak könnyen lehet tragédia a vége, ha felelőtlenül használjuk - az ebben az időszakban egyébként legális - pirotechnikai eszközöket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 23. szabo.daniel

Itt az év utolsó napja és vele együtt a felhőtlen szórakozás ideje is. Ám a mulatságnak könnyen lehet tragédia a vége, ha felelőtlenül használjuk – az ebben az időszakban egyébként legális – pirotechnikai eszközöket.


A december 28-31. között engedély nélkül megvásárolható, majd december 31-én 18 órától, január 1-je 6 óráig felhasználható kis és közepes tűzijátékok sokakat vonzanak. Hiszen – valljuk be – ki ne élvezné a színes lángcsóvákat, az égen tündöklő milliónyi szikrát, vagy éppen a tündöklő fénnyel beragyogott  épületek árnyjátékát?! Bizony kevesen vannak, akik nemet mondanak erre az élményre, azok is általában a túlzó hanghatások miatt.

Azonban, ha nem járunk el körültekintően a vásárlás és a felhasználás során, súlyos sérüléseket okozhatunk magunknak és a körülöttünk levőknek. Az első és legfontosabb szabály, hogy csak legális helyen vásároljuk meg a pirotechnikai eszközöket és kerüljük a piacokon, szatyorból árult, esetleg az „ismerősöm ismerősétől van, tuti legális” jellegű tűzijátékok beszerzését. Rögtön legyen gyanús, ha nincs látható helyen kifüggesztve az engedély, esetleg a jelzett dátum előtt buzdítanak minket vásárlásra.

A már birtokunkban lévő petárdák, rakéták, római fáklyák használata közben legyünk nagyon figyelmesek, hiszen felelőtlenségünk súlyos sérüléseket okozhat. Mindig tartsuk be a használati utasításban foglaltakat és soha ne irányítsuk ember, vagy állat felé a tűzijátékot, hiszen egy ártatlan vicc akár valakinek a szemébe is kerülhet. Mindig nézzünk körül a felhasználás helyszínén és kerüljük el a gyúlékony anyagokat a közelünkben. Tizennyolc éven aluliak még nagykorú felügyelete mellett se próbálják ki a pirotechnikai eszközöket, hiszen azon túl, hogy veszélyes még büntetendő is. Egy megfelelő reakcióidővel nem rendelkező gyerek lassúsága miatt súlyos égési sérüléseket szerezhet, vagy – ahogyan volt már rá példa a közelmúltban – tragédiával is végződhet.

Sokan mókásnak találják azt is, ha a hangosan durranó petárdákat állatok közelében dobálják el. Ez azonban egyrészt állatkínzásnak minősül, másrészt a megrémült jószág ijedtében a vakvilágba rohanhat, ami után rendszerint a sintértelepen köt ki, ha pedig nem mennek érte, akkor elaltatják. Ezek után mindnki elszámolhat a lelkiismeretével.

Tehát élvezzük az év utolsó napját felhőtlenül, de ne felelőtlenül. Figyeljünk szűkebb és tágabb környezetünkre is, hogy az újévet ne az ambulancián, vagy a fogdán kezdjük.

***
A tűzijáték termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Korm. rendelet szabályozza (a továbbiakban: rendelet).

A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: az I. pirotechnikai osztályba tartozó „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

A kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékokat (pl.: tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Okulásul: