Fenyő, tenger, pálmafák – így ünnepelnek karácsonyt a “nyárban”! (Fotók)

Nekünk talán belegondolni sem könnyű, de vannak Földünknek olyan vidékei, ahol bizony luxus a fenyőfa és a fehér karácsony is csak álom maradhat. De ne sajnáljuk őket, akik nyári melegben ünnepelnek, hiszen nekik is remek hangulat jutott osztályrészül! Megmutatjuk, hogyan lehet karácsonyozni a nyári melegben!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 10. czefernek.lena

Nekünk talán belegondolni sem könnyű, de vannak Földünknek olyan vidékei, ahol bizony luxus a fenyőfa és a fehér karácsony is csak álom maradhat. De ne sajnáljuk őket, akik nyári melegben ünnepelnek, hiszen nekik is remek hangulat jutott osztályrészül! Megmutatjuk, hogyan lehet karácsonyozni a nyári melegben!


1. Ünnep a strandon – Ausztrália

Első hallásra talán őrültségnek tűnhet, pedig az ausztrálok számára semmi meglepő nincsen abban, hogy a parton ünneplik a karácsonyt. Ilyenkor a családok közösen vonulnak ki a strandra, hogy egy jókedélyű sütögetés keretében fogyasszák el az ünnepi menüt. A fenyőfa természetesen sok portán áll azért, de inkább csak műanyag kivitelben…

2. Szabad, közösségi – Argentína

Dél-Amerikában nagyon várják Jézus születésnapját, de a készülődés kicsit más, mint nálunk. Mivel ott az évszak éppen ekkor vált meleg nyárba, így aztán gyakran előfordul, hogy az éjféli mise után az egész közösség együtt marad és hajnalig a szabadban ünneplik a karácsonyt. Fenyőfát otthon állítanak, még az adventi várakozás kezdetén, december 8-án. Ez számunkra a betlehemi istállót szimbolizálja, s gyakran van ott Mária figurája is az imahelyül szolgáló fa mellett.

3. Pálmafák árnyékában – Hawaii

Hawaii-n csupán az európaiak érkezése után kezdték el ünnepelni a karácsonyt. A helyiek éppen ezidőtájt tartották a Föld ünnepét, s a pogány szokások a mai napig jól láthatóan keveredtek a keresztényekkel. Mára a Mikulás piros kenun érkezik, a fenyőfák pedig speciális hűtőhajókban. Sok helyütt a pálmafákat is feldíszítik.

4. Kikapcsolódás és nyár – Dél-Afrika

Gondoltuk volna, hogy Dél-Afrikában is létezik a mikulásdoboz-akció? A családok egyébként itt is fenyőágakkal díszítik az otthonaikat, s van, ahol még fát is állítanak. Mivel itt is finom meleg van, az ünnepi vacsora elköltése gyakran a szabad ég alatt történik, s általában kikapcsolódással, nem ritkán tengeri fürdőzéssel töltik az időt a famíliák.

5. Ahol egy karácsony nem is elég! – Új-Zéland

Itt is a nyári évszakra esik a szeretet ünnepe, amely ezért szintén a tengerpartra csábít sokakat. A helyiek gyakran használják karácsonyfa helyett a vérvörös virágba borult „pohutukawa” fákat, s a Mikulás itt homokfutón érkezik. A családok számára inkább az együttlét, mint a vallási tartalom jelenti a karácsony lényegét, de van, akinek repeta is jár az ünnepből: ők júliusban, télvíz idején is megünneplik a jeles eseményt.

6. Multikulti ünneplés elefántháton – India

Indiában a karácsonyt igen széles körben ünneplik, a nagyobb városokban más vallások követői is bekapcsolódnak a vigadalomba, amely decemben 24-től egészen az új évig tart. Természetesen van, ahol hozzá lehet jutni fenyőfához, de az egyházi épületek fő díszítőeleme a mikulásvirág, s a déli országrészben a családok agyagból készült lámpásokkal díszítik fel a háztetőket. A síkvidékeken élők házaikat mangólevelekkel dekoráljákés banán- illetve mangófákat díszítenek fel karácsonyfa helyett.

7. Jézus bölcsője – Izrael

Karácsonykor sokan zarándokolnak el Jézus születésének színhelyére, Betlehembe. Ilyenkor a városban ünnepi miséket és körmenetet tartanak, s léteznek külön effajta “szent túrára” szakosodott utazást hirdető irodák is. A Születés templomát, mely Jézus szülőhelyének színhelyére épült, ilyenkor prominens személyek, vallási vezetők látogatják, s az ünnepség tetőpontja, mikor a menet ünnepélyesen elhelyezi a gyermek Krisztust jelképező bábut a szent helyen.