Családháló

Kezdőoldal Színek Ferenc pápa: A szeretet távol tartja az eutanázia sötét árnyát

Ferenc pápa: A szeretet távol tartja az eutanázia sötét árnyát

Csoda, gyógyítás és bizalom – a pápa október 1-jén délelőtt fogadta a Vatikánban az egészségről tartott IV. etikaszeminárium mintegy hetven résztvevőjét. Ha valaki szeretve érzi magát, eltűnik az eutanázia sötét árnya – állapította meg a Szentatya.

Magyar Kurír,

A Pápai Életvédő Akadémia szervezésében október 1. és 5. között tartanak megbeszéléseket az egészség témaköréről. Az egészségügy területén – különösen Latin-Amerikában – válság figyelhető meg: a betegek nehezen jutnak kezeléshez és gyógyszerekhez, ami elkeseríthet minket – mondta beszédében Ferenc pápa. De ha igaz, hogy a költség és a haszon kapcsolata magában foglalja az erőforrások elosztását, akkor a Szentatya szerint a betegben mindig testvérünket kell látnunk. Ez persze nem oldja meg az összes problémát, viszont segít a gondolkodás megváltoztatásában. Ily módon a megoldásokat a magán- és a közszféra, a törvénykezés és az etika, a társadalmi igazságosság és a vállalkozói világ kombinációján keresztül találhatjuk meg.

A pápa arra biztatta az egészségügyi szeminárium résztvevőit, hogy bátran használják a gazdasági, technikai és tudományos eszközöket, amiért a betegek, és különösen a szegényebb páciensek hálásak lesznek. Leszögezte: a betegek kezelése nem pusztán a gyógyszerek alkalmazásából áll, és nem csupán az egészség helyreállítására korlátozódik. Ez jól látszik a palliatív kezeléseknél. Ma világszerte terjed az eutanázia törvényesítésének jelensége. Tudvalevő azonban, hogy amikor igazán odafigyelnek egy súlyosan krónikus vagy végső stádiumban lévő betegre, azt ő megérzi. Ha pedig érzi, hogy szeretik, tiszteletben tartják, elfogadják, akkor az eutanázia negatív árnyéka szertefoszlik, vagy szinte semmivé lesz, mert életének értékét nem a termelékenységével mérik, hanem azzal a mércével, hogy mennyire képes szeretetet adni és kapni. Az egészségügyi dolgozóknak tehát folyamatosan képezniük kell magukat, hogy jobban válaszolhassanak a kihívásokra, és ebben az egészségügyi dolgozók új chartája segítségükre lehet – állapította meg Ferenc pápa.

A betegnek pedig bíznia kell önmagában és a gyógyulás lehetőségében, ez nagyrészt meghatározza a terápia sikerét – folytatta beszédét a Szentatya. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az egészségügyben dolgozók nyugodt körülmények között végezzék munkájukat. Ne a szerződés feltételei határozzák meg az ápoló és a beteg közti kapcsolatot, különben megtörik a bizalom. Az emberiesség, az odafigyelés, a megértés és a párbeszéd sokat segít a betegnek, aki elvárja, hogy tiszteletben tartsák önállóságát.

Ferenc pápa végül azon kívánságának adott hangot, hogy minden beteghez megfelelő körültekintéssel, szeretettel és lelki közelséggel forduljanak, aminek köszönhetően humánusan végezhetik kötelességüket.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Ötszázmillió forint támogatás családi és munkahelyi bölcsődékre

A kormány 500 millió forinttal támogatja családi és munkahelyi bölcsődék létrehozását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és...

Close