FICSAK: Egyre több nő dolgozik Magyarországon!

A Fiatal Családosok Klubja kiemelten foglalkozik egész évben a nők helyzetével. Közleményük szerint különböző eszközökkel igyekeznek támogatást és segítséget nyújtani számukra akár családi, akár munkahelyi jellegű a probléma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2018. március 08. Közlemény

A Fiatal Családosok Klubja nőnapi közleményében néhány fontos adatra hívja fel a figyelmet:

Munkanélküliség

Magyarországon 2017-ben a nők munkanélkülisége 4,6%-ra csökkent, ez annak fényében különösen nagy eredmény, hogy ez az arány 2011-ben még 11% volt. Ha megnézzük az Európai Uniós összehasonlítást, akkor azt mondhatjuk, hogy az Uniós átlagnál – amely 7,7% – sokkal jobban teljesít Magyarország ebből a szempontból is. Az Unió 28 országából a nők foglalkoztatottságát tekintve csak 4 országban jobb a helyzet, mint hazánkban. Az összes többi tagállamban – arányaiban nézve – kevesebb nő dolgozik, mint Magyarországon – írja a szervezet közleményében példaként kiemelve Hollandiát, Franciaországot, ahol a nők helyzete ebből a szempontból kedvezőtlenebb.

A FICSAK szempontjából kiemelt figyelmet élvező 15-39 év közötti nőket vizsgálva hasonló tendenciákat láthatunk – olvasható. Eszerint a 2011-es 12,5%-ról 2017-re 6,4%-ra csökkent ennek a korosztálynak a munkanélküliségi rátája, ami azt jelenti, hogy a gyermeket vállaló nők nagyobb része mehet el munkahelyéről szülni, vagy térhet vissza a munkaerőpiacra szülés után.

Ez olyan anyagi és egzisztenciális biztonságot eredményezhet egy család életében, amelynek köszönhetően könnyebben vállalhatnak újabb gyermeket a szülők – véli Király Nóra a FICSAK alapítója. Hozzáteszi: a magyar adat majdnem 4 százalékponttal jobb, mint a teljes Uniós átlag. Olyan országok, mint Luxemburg vagy Dánia is mögöttünk vannak a listán, míg Ausztriát máris sikerült utolérni, hiszen a 15 és 39 év közötti nők munkanélküliségi rátája ott megegyezik a magyar adattal.

A FICSAK és a nőnap

A FICSAK konferenciát szervez az MNU-val közösen amely a Nemzetközi Nőnap alkalmából március 8-án délelőtt kerül megrendezésre a HÖLGY-VÁLASZ Közös dolgainkról – női szemmel címmel a Parlamentben. A konferencia előadásai rávilágítanak a női lélek egyedi értékeire, a női szerepvállalás fontosságára a családban és a társadalomban.

Játék: Nőnek lenni jó JÁTÉKOS aktivitás

Játékot is szervez a FICSAK, melynek fődíja egy 50.000 Ft értékű szépség csomag. “Sok nő nincs tisztában azzal, hogy mennyire értékes és hogy milyen kisugárzása van. Szeretnénk nőnapi játékunkkal a női lét szépségeire és értékeire ráirányítani a figyelmet.” – áll a felhívásban.

Nőnapi kiadvány

A Fiatal Családosok Klubja gondozásában idén is megjelent A Női lélek – férfi szemmel című összeállítás. A könyv kilencven közismert férfi – közéleti szereplő, művész, híresség – hölgyeknek szánt, róluk írt gondolatait szedi csokorba és a szervezet Facebook oldalán érhető el.