Fiú vagy lány? A legelképesztőbb babonák!

Kerek vagy csúcsos a hasa a kismamának? Felpuffad vagy májfoltos lesz az arca? Esetleg a savanyút kívánja? Megannyi „biztos” jel, amelyből eldöntheted, hogy a baba fiú lesz-e vagy lány. Összegyűjtöttük a legelképesztőbb babonákat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. czefernek.lena

Kerek vagy csúcsos a hasa a kismamának? Felpuffad vagy májfoltos lesz az arca? Esetleg a savanyút kívánja? Megannyi „biztos” jel, amelyből eldöntheted, hogy a baba fiú lesz-e vagy lány. Összegyűjtöttük a legelképesztőbb babonákat!


Általános közérzet

Sógornőktől, idős asszonyoktól, de még praktizáló orvostól is hallottuk az alábbi sületlenséget: ha az anyuka kislányt vár, akkor rosszabb az általános közérzete, mint ha kisfiút. Szerintünk inkább egyedi adottságok és speciális élethelyzetek határozzák meg, hogy egy nő hogyan tűri a terhességet!

Rosszullét reggel

Bár a reggeli rosszullétek valóban elérő intenzitással jelentkeznek minden nőnél, egyes babonák szerint ebből is lehet következtetni a baba nemére. Tehát ha nincs rosszullét, akkor fiú, ha van, vagy intenzívebb, akkor leány a magzat. Egyes kismamák azonban már szépen rácáfoltak az ellenkezőjére…

Arc és hízás

Állítólag, ha egy anyuka arca kikerekedik a kilenc hónap alatt, akkor kislányt hord a szíve alatt, viszont ha a hátsója nő meg a terhesség során, akkor a gyerek kisfiú. Valljuk be őszintén, elég naív dolog azt gondolni, hogy a saját fenekünk és tokánk mérete attól változik, milyen nemű gyermeket hordunk a szívünk alatt!

Jeggyűrű-módszer

Talán a legnagyobb sületlenség, ám mégis a legtöbb helyen említik, így beszélnünk kell a jeggyűrű-módszerről. Eszerint, ha egy cérnaszálra kötöd az ékszeredet, és a pocakod fölé lógatod, akkor fiú esetén kört ír le, lánynál azonban jobbra-balra himbálódzik. Okos!

Ha a has…

Ki ne hallott volna a teóriáról, hogy kerek has, lánygyereket, csúcsos has, fiúcskát hordoz! De ezt a napjainkban is számtalanszor hangoztatott nem-meghatározási módszert tessék elfelejteni! Ugyanígy naív dolog azt feltételezni, hogy az alacsonyan hordott has fiút, míg a magasan hordott pocak lányt takar! Valóban más módon kerekedik ki minden egyes kismama, de ennek az égvilágon semmi köze a baba neméhez!

Mellesleg

Egyesek a mell elváltozásaiból is következtetni véltek a pocaklakó nemére. Eszerint, ha a bimbóudvar erősen besötétedik, akkor kisfiút, ha pedig a mellek gyönyörűvé válnak, akkor kislányt hordunk a szívünk alatt. Utóbbi esetben egyébként az is előfordulhat, hogy a és a bal mell nagyobb, mint a jobb, bár ez a két dolog kicsit ellentmond egymásnak.

Orr és szépségrablás

Egy meglehetősen misztikus elképzelés szerint az a nő, akinek orra széltében-hosszában megnő a várandósság alatt, kislánynak fog életet adni (aki nem mellesleg így rabolja el anyukája szépségét!) Hát…

Haj és szőr

Ha bárkinek is kétsége lett volna afelől, hogy a szőr bármilyen irányú növekedése kívül esik a babonák körén, akkor most nekik üzenjük: nem így van! Mert ha az anyuka haja bevörösödik, akkor az lányra, míg a lábszőr erősebb növekedése bizony kisfiúra utalhat. Hmmm…

Szívverés és nemek aránya

A gyors szívverésű magzat kislány, míg a lassabb szívverésű baba kisfiú – állították sokáig, ám ennek a jelenségnek aztán már a tudósok is utánajártak. Meglepő, valóban tapasztaltak némi különbséget szívverés-sebesség terén, mégpedig a lányok javára, de ez annyira nem volt számottevő, hogy mégsem érdemes ebből messzemenő következtetéseket levonni!

Kívánósság

A kismamák általában kívánósak, de az sem mindegy ám, hogy mire! Aki ugyanis az édességet preferálja, annak sanszosabb, hogy lánygyermeke születik, mint azoknál, ahol az anyuka sósat és savanyút töm magába gyakrabban. Arról nem szól a fáma, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha mindkettőre fáj a várandós nő foga…

Hasonlóan tudományos megállapítás, ám mégis hallhatunk róla, hogy ha az anyuka gyümölcsöket, narancslevet szeretne fogyasztani, akkor lányt, míg ha fehérjét, sajtot, húst, akkor kisfiút hord a méhében.

Vizelet

Kénytelenek vagyunk erről is szót ejteni, ugyanis a nép hiedelmek a vizelet színéről sem feledkeznek meg. Eszerint ha sárgásabbá válik a kiválasztásunk terméke, akkor kislányt, ha pedig átlátszóbb lesz, akkor kisfiút várhatunk. Brrr!

Rajtunk kívül álló jelek

Na, ez már tényleg a babonák babonája, de azért leírjuk, had’ nevessetek: a kispapa hízása a népi hiedelmek szerint arra utal, hogy fiút hordunk a szívünk alatt (nem pedig arra, hogy szegény kénytelen volt a rosszullétes időszak alatt minden általunk meghagyott ételmaradékot eltűntetni). Ennél is viccesebb, hogy fiúra számítottak, ha újévkor férfilátogató érkezett a házba.

A fejben dől el?

Állítólag a terhesség alatt szeszélyesebbé váló nők kislányt várnak, míg azok, akiknek többet fáj a feje, kisfiút hordanak a szívük alatt. Pedig a két tünet történetesen nem zárja ki egymást!

Egyéb testi tünetek

A hideg láb és a száraz kéz – ki tudja miért – kisfiúra utalhat, míg a pattanások kislányra. Ezen kívül egyes tájegységeknél a lábdagadást tartották a kisfiúkkal várandós anyukák egyik fő tünetének.

Alvás

Ha eddig kétséged lett volna felőle, mire is valók megváltozott alvási szokásaid, most megnyugtathatunk: ezekből is remekül lehet jósolni a baba nemét. Ha például északnak fordulva alszol, akkor kisfiút, ha délnek fordulva, akkor kislányt hordasz a szíved alatt.

 

Persze mindezek a módszerek elavultnak tűnhetnek a komoly ultrahangfelvételek korában, hiszen ezekkel egyre korábban megállapítható a baba neme. Persze ilyenkor is előfordulnak fals diagnózisok, de hát úgy látszik a tudomány sem csalhatatlan: egy belógó köldökzsinór vagy egy szégyenlősebb baba még a legmenőbb ketyeréket és legszemfülesebb orvosokat is megtévesztheti.

Állítólag az anyai ösztön viszont egészen jól megsúgja a baba nemét: egy felmérésben azok az asszonyok ugyanis, akik semmit nem tudtak születendő gyermekükről, 71 százalékban jól tippelték meg, kisfiúk vagy kislányuk születik-e.