Földalatti élmény gyerekeknek Budavárban!

A Bátorság Labirintusa, Meselabirintus, a Csodaszarvas ösvénye – ez címszavakban a Budavári Labirintus gyermekprogramjainak kínálata. A földalatti élmény április óta várja a kicsiket a kazamatákba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2011. május 22. hslaszlo

A tavasz folyamán tematikájában is teljesen megújult a Világ Hét Földalatti Csodái közé sorolt Budavári Labirintus. A földalatti élményre március 7-e óta már nemcsak nappal, hanem éjszaka is válthatunk jegyet, sőt a tavasz közepétől egy év után ismét gyerekprogramokkal bővült a kínálat. Áprilisban a gyerekeké volt a főszerep! – fogalmazott Fodor Dániel tárlatvezető, aki az elmúlt egy hónap tapasztalatairól mesélt a Családhálónak.


Egykor tízezer férőhelyes óvóhely volt, a hidegháborús időszakban pedig titkos katonai objektum. A labirintusrendszer mintegy félmillió évvel ezelőtt természetes módon, hévizes feltörések mentén jött létre, és az elmúlt évszázadokban pinceként funkcionáló fülkékben (az 1723-as nagy budavári tűzvészt a lakosság itt vészelte át) manapság már bárki elbóklászhat órákon át akár még éjjel is. A kultúra területén ugyanis hazánkban először itt vezették be a non-stop nyitva tartást. A kezdeményezés az uniós elnökség apropóján valósulhatott meg.

A 14 kilométeres földalatti rendszer 1200 méteres látogatható szakasza áprilistól a családosokra számára jelenthet különleges élményt, ugyanis az intézmény a gyerekesek hónapjaként hirdette magát. „2011 a megújulás éve a Budavári Labirintusban, amiből a gyerekek sem maradhatnak ki” – adott magyarázatot a változásokra Fodor Dániel, arra emlékeztetve, hogy az elmúlt egy évben rengeteg gyermekes család hiányolta a Labirintus programajánlatából a kicsik számára élményt nyújtó lehetőségeket.

A tárlatvezető a részletekről szólva kifejtette: április 3-án nyitott A Bátorság Labirintusa, mely hétköznaponként is várja a kalandra vágyó, 14 évesnél idősebb gyerekeket és a felnőtteket, valamint a Nap kiszabadítására vállalkozó kedvűeket. Minden hónap második és negyedik vasárnapján 10 órától hívja különleges útkeresésre a gyermekeket a Meselabirintus, melynek varázslatos folyosóin májusban A magányos király című drámajáték lesz megtekinthető, ahol a gyerekek segíthetnek a királynak abban, hogy barátokra leljen. Az interaktív mese- és drámajátékkal májusban az 5-8 éveseket, júniusban és júliusban a 8-12 éveseket várjuk – jegyezte meg a tárlatvezető, aki az elmúlt egy hónap tapasztalatairól szólva úgy fogalmazott, a gyerekek és szülők visszajelzése abszolút pozitív. Mint mondta, elsődleges céljuk sikerült, a kicsik szerves részesei voltak a játékoknak.

A nagyobb gyermekek elindulhatnak a Csodaszarvas ösvényén is megismerni a magyar nép eredettörténetét, vagy a görög mitológiát eleveníthetik fel, mikor Thészeusz segítségével legyőzhetik a rettenetes Minótauroszt. Az újdonságok között szerepel a gyermekzsúrok megrendezése is. Az eseményre előzetes bejelentkezés szükséges, és a gyerekek szombat és vasárnap 15 – 18 óra között ünnepelhetnek barátaikkal a föld alatt.

Az új programok a vendégkönyv szerint is izgalomba hozták a gyerekeket. A négy és fél éves Ádám véleménye szerint izgalmakkal teli, felejthetetlen sétát tettek a labirintusban. Barbara ennél jóval lényegre törőbben fogalmazott: „itt vannak sárkányok, és keresnek minket!”

A családi hónap elindítása mellett a jegyvásárlás esetén is figyelembe veszik a családok érdekeit: négyezer forint leszurkolása esetén a két szülő mellett két 12 éven aluli gyermek indulhat felfedező útra a labirintusban. Plusz gyermek esetén 600 forint a belépő, diákok és tanárjaik pedig 1500-ért juthatnak be.

A Meselabirintus időpontjai és programjai:

2011. május 8. és 22., 10.00 óra – A magányos király

2011. június 12. és 26., 10.00 óra – A Csodaszarvas ösvényén

2011. július 10. és 24., 10.00 óra –  Thészeusz és Minótaurosz

A gyerekprogramokra előzetesen nem kell bejelentkezni.

* * *

A labirintus szó minden valószínűség szerint a görög eredetű labrys szóból származik, ami a krétai kultúra jelképére, a kétélű bárdra utal. Egyiptomban a királysíroknál bukkanunk a kifejezésre, a rómaiaknál azonban már az ábrázolást és díszítést szolgálja. A XII. századi Európában a labirintus minden esetben a bűnök közepette való bolyongást jelképezi, középpontjába az ördögöt helyezik. Napjainkban a vidámparkok közkedvelt terei a különféle labirintusformák (tükörlabirintus, szellemvasút stb.). Népszerűségük a bolyongás, az eltévedés és a kiúttalálás ősi élményében gyökerezik, a mai élményparkokban ugyanakkor egyszerűen átélhető, szórakoztató jelenséggé szelídülnek.