Fűtetlen iskolák – sürgős kormányzati segítséget vár a megye

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 19. czefernek.lena

Továbbra sincs fűtés 18 Pest megyei fenntartású iskolában, a megye vezetésének pedig sem áthidaló javaslata, sem pénze nincs arra az esetre, ha a Tigáz a jövőben sem fogadja el garanciaként a megyei közgyűlési elnökök és a kormány közötti, az intézmények januári átadás-átvételéről szóló szándéknyilatkozatot – közölte a megyeháza sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.


Ha nem érkezik gyors kormányzati segítség, akár december végéig hidegek maradhatnak a radiátorok az érintett iskolákban és további csaknem húsz megyei közintézményben – mondta Ambrus András.

A sajtófőnök kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gázstop miatt az aszódi, a gödöllői és az örkényi középiskolában nincs tanítás; nyolc iskolában rövidített órákat tartanak, a többi helyen általában ideiglenes átköltöztetéssel igyekeznek megoldani a problémát.

Az érintett intézmények igazgatói elmondták, hogy az épületek naposabb oldalán tartják az órákat, tornáztatják a diákokat, meleg teát, takarókat adnak nekik, de nem tudják, meddig tartható ez az állapot. Többen kilátásba helyezték a rendkívüli tanítási szünet elrendelését arra az esetre, ha nem születne megállapodás a megye és a Tigáz között, mert egyre nagyobb a hideg, és a tanárok, szülők is háborognak a lehetetlen helyzet miatt.  

Ambrus András az MTI szerdai megkeresésére azt mondta: a megyének “egy fillére sincs”, vagyis nem tudja törleszteni a Tigázzal szemben fennálló csaknem 100 millió forintos tartozását. Hozzátette: két másik, kisebb gázszolgáltató (amelynél a megye  6-10 milliós adósságot halmozott fel) elfogadta garanciának az intézmények januári átvételéről a kormánnyal aláírt október eleji szándéknyilatkozatot, de a Tigáz nem, ezért nem hajlandó megnyitni a gázcsapot.

Mivel a megyeháza semmilyen más garanciát nem tud felmutatni a fizetésre, sürgős kormányzati segítséget várnak. A sajtófőnök közlése szerint Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) jelezte a kormányzatnak, hogy forráshiány miatt 40 intézményben, köztük 18 iskolában nincs fűtés, de még nem érkezett jelzés az esetleges központi beavatkozásról.

A megyének nincs információja arról sem, hogy a kormány közvetlenül tárgyalna a Tigázzal a tetemes gázszámla kifizetéséről – fűzte hozzá Ambrus András. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy mi lesz az iskolákban, ha a januári átadás-átvételig nem érkezik központi segítség.

Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője hétfőn közölte az MTI-vel: csak akkor kapcsolja vissza a gázt a szolgáltató a Pest megyei közintézményekben, ha a fenntartó megyei önkormányzat vagy az állam rendezi a megyeháza tetemes adósságát, illetve garanciát ad a rendszeres törlesztésre.