Google-misszió az internetes gyerekpornó ellen

Megerőszakolt, illetve szexuális zaklatás áldozatául esett gyermekeknek fotóiból kíván létrehozni a Google egy globális adatbázist. Az internetes óriáscég példaértékű kezdeményezésébe rivális cégeket is bevesz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. július 15. Gyarmati Orsolya

Megerőszakolt, illetve szexuális zaklatás áldozatául esett gyermekeknek fotóiból kíván létrehozni a Google egy globális adatbázist. Az internetes óriáscég példaértékű kezdeményezésébe rivális cégeket is bevesz.


Az ötmillió dolláros program új feljesztésének köszönhetően lehetővé teszi, hogy célirányosan kereshetőek legyenek a gyermekpornó áldozatai. A project a tervek szerint egy éven belül elindul, s azok a fotók, amelyeket korábban különböző gyermekvédelmi szervezetek (pl. az Internet Watch Foundation) megjelölt, törölhetővé válnak az internetről, s egyúttal megkönnyítik a bűnüldöző és jogi szervezetek munkáját is. Az ún. hasításos (hashing) módszer lényege az, hogy a fotókat apró részekre osztja a könnyebb azonosítás érdekében, s minden egyes felvételt egyedi azonosítóval lát el, így a program algoritumusainak köszönhetően “megtanulja” a hasonló tartalmú képeket és videókat felismerni.

A Google emellett egy kétmillió dolláros alapot is létrehoz, hogy támogassa a független szoftverfejlesztőket abban, hogy új eszközöket hozzanak létre a gyermekpornó elleni harchoz.
Az óriáscég 2008 óta használja azt a technológiát, amely során megjelöli azokat a fotókat, amelyek szexuális zaklatásnak kitett gyerekeket ábrázol, s ezután egyéni kódot kap, ami olyan, mint egyujjlenyomat. A program a felismerő- és azonosítófunkciónak köszönhetően egyben azt is megakadályozza, hogy a kérdéses, megjelölt képeket valaha is láthassa bárki a jövőben.

A nagyszabású összefogásnak köszönhetően ezek az “ujjlenyomatos” képek határokon átnyúló adatbázisba kerülnek, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen, a programba csatlakozó jogi, karitatív, vagy gyermekvédelmi szervezet rátalálhasson minél több ilyen felvételre és örökre törölhesse azokat.

Más nagy cégek, mint a Facebook, vagy a Microsoft is évek óta együtt dolgozik nemzetközi gyermekvédő szervezetekkel annak érdekében,  hogy megtalálja és törölje a világhálóról a gyermekpornó-képeket.

Az egyik gyermekvédő és eltűnt, valamint zaklatott gyerekek után kutató szervezet, a National Center for Missing and Exploited Children 2011-ben a keresőprogramok segítségével 17,3 millió képre és videóra bukkant az interneten. Ez a szám négyszer több, mint amennyit 2007-ben találtak…

A lényeg tehát: a fotókat először blokkolják, majd bejelentik, végül törlik őket.