Groteszk: az otthonokba is begyűrűzhet a franciák döntése

A francia szenátus elfogadta a vallási semlegesség elvének kiterjesztését előíró törvényjavaslatot a bölcsődékre, a gyermekmegőrzőkre és a baby-sitterekre. Ez alapján valamennyi, kisgyermekekkel foglalkozó intézményekben és helyeken betilthatnák a muzulmán fejkendő viselését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 19. czefernek.lena
A francia szenátus elfogadta a vallási semlegesség elvének kiterjesztését előíró törvényjavaslatot a bölcsődékre, a gyermekmegőrzőkre és a baby-sitterekre. Ez alapján valamennyi, kisgyermekekkel foglalkozó intézményekben és helyeken betilthatnák a muzulmán fejkendő viselését.


A szöveget Francoise Laborde baloldali szenátor nyújtotta be még decemberben, s az heves vitát váltott ki a baloldal körében is. A javaslatot végül kedden este elfogadta a baloldali többségű szenátus. 

A legtöbb bírálatot a tervezet 3. cikkelye váltotta ki, amely a szekularizáció elvét azokra a bébiszitterekre is kiterjesztené, akik saját otthonukban vigyáznak gyerekekre. A beterjesztő szerint erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a szülők azt akarják, hogy a gyermekükre vigyázó dadus „semleges” legyen vallási téren. Az állam és egyház szétválasztásával foglalkozók szakértők többsége groteszknek nevezte a szenátor javaslatát.  

A francia parlament 2004-ben fogadta el a közoktatás vallási semlegességének szavatolására hivatott törvényt, amely kategorikusan tiltja a tanuló felekezeti hovatartozására „tüntetően” utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben. A jogszabály mindenki számára egyaránt tiltja a keresztény elkötelezettségre utaló nagyméretű feszület, a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző kipa, illetve az iszlám hagyományokat követő muzulmán kendő viselését az iskolák falain belül. A most elfogadott szöveg alapján azonban az is megtiltható lenne egy bébiszitternek, hogy a saját lakásában muzulmán fejkendőt hordjon, amikor gyerekekre vigyáz. 

A baloldali többséget is megosztotta a 3. cikkely, amely a kisgyerekekkel foglalkozó intézmények vallási semlegességét kimondva a magánszférára is kiterjeszthetné a szekularizációt. A szavazáskor a kommunisták tartózkodtak, a Zöldek nemmel szavaztak, a jobbközép kormánypárt megosztott volt a tartózkodás és a nem szavazat között, míg a szocialisták és a radikális baloldaliak igennel voksoltak. 

Kedden este néhány tucat, többségében muzulmán fejkendőt viselő nő tiltakozott az „iszlámfóbia” ellen a szenátus épülete előtt. Szerdán a Minden mama egyenlő elnevezésű egyesület elítélte a törvény – szerintük – kirekesztő jellegét, amely bizonyos foglalkozási ágakból kizárja a lakosság egy részét a vallási hovatartozás miatt.  

A törvénytervezetben – amelyről még az utolsó szót kimondó jobbközép többségű nemzetgyűlésnek is szavaznia kell – azt is tartalmazza, hogy az állami támogatásban részesülő bölcsődéknek alá kell magukat vetniük a semlegesség elvének a vallás területén, s az ott dolgozóknak kategorikusan megtiltja a felekezeti hovatartozására utaló bármilyen megnyilvánulást (öltözék, szimbólum, beszéd, ima).

XVI. Benedek 2010 novemberében azt nyilatkozta, hogy ugyan valóban problémás, hogy ha sok muzulmán nő nem önkéntesen hordja a burkát, ám a teljes tiltást nem tartja jó ötletnek, hiszen sokan vannak, akik önként viselik a ruhadarabot, és miért is ne tehetnék ezt.